Cu ochii-n 3,14

Nu mai puțin de 70 de femei au rămas fără rochiile lor de mireasă, pe care le duseseră la curățătorie

DOUĂ EXEMPLE DE IUBIRE CARE POT COBORÎ SUB 110.000 DE DOLARI ȘI POT RĂMÎNE INEDITE ÎN PRIVINȚA ACESTEI CHESTIUNI NU MERITĂ ETICHETA DE CAPCANĂ PENTRU APLAUZE

 

În 1777, George Washington a întrerupt temporar un război pentru a înapoia unui general britanic cîinele rătăcit. Acum cîțiva ani, o femeie a răpit un cercetător în încercarea de a-l constrînge să-i facă cîinele nemuritor. Vi se par exagerate aceste două exemple de iubire față de cîini? (M. C.)  

În ultimii ani a apărut o tendință de a construi subsoluri pentru miliardari – extensii subterane la casele celor bogați și faimoși, unde aceștia se pot adăposti și pot trăi pe picior mare. Acum, o companie austriacă vrea să extindă această oportunitate în lumea superiahturilor care se pot scufunda, construind submersibile private personalizate care pot coborî la 250 de metri sub suprafața oceanului și pot rămîne scufundate pînă la patru săptămîni. Adevărul e că undeva trebuie să se ducă și banii lor. (A. M. S.)

Nu mai puțin de 70 de femei au rămas fără rochiile lor de mireasă, pe care le duseseră la curățătorie. S-a întîmplat în Queensland, Australia, unde cineva a avut această idee de business: să vîndă rochii de mireasă sub acoperirea unei firme de curățătorie. Atîta doar că una dintre proaspetele mirese și-a văzut rochia pe rețelele sociale și a alertat poliția. Treptat, și alte femei au apărut cu reclamații. Infractoarea, în vîrstă de 53 de ani, sustrăsese rochiile pe parcursul a patru ani și jumătate, iar paguba se ridică la 110.000 de dolari. (A. A. D.)

Unsprezece cîntece inedite ale lui Johnny Cash, pe care starul country le-a înregistrat ca demo-uri în 1993, dar pe care nu le-a finalizat niciodată, vor fi lansate pe un nou album intitulat Songwriter, luna viitoare. Mai sînt și vești bune pe lumea asta. (A. M. S.)

Iată ce crede un localnic din Slănic Prahova, unde s-a surpat de curînd o stradă, în privința acestei chestiuni: „E o situație aparentă, dar totuși e gravă“. Rezon! (D. S.)

Joe Biden a insinuat că unchiul său ar fi fost mîncat de canibali, în Noua Guinee, în timpul celui de-al doilea război mondial. La cîteva zile după aceea, premierul din Papua Noua Guinee a ripostat, afirmînd că țara sa nu merită eticheta de canibalism. Cum pe unchiul președintelui american îl chema Ambrose, putem suspecta un caz sever de alergie diplomatică la ambrozie. (S. G.)

Ideea din filmul Capcană pentru părinți, în care două surori gemene pun la cale reunirea părinților lor divorțați, a funcționat și în viața reală. După intervenția celor două fiice, un cuplu din Cincinnati, Ohio, s-a recăsătorit la aproape 27 de ani de la prima nuntă, întîmplată în 1997. Căsnicia lor a ținut atunci 17 ani. Pandemia și faptul că se vedeau doar între ei, fără alte persoane în jur, au făcut să se reaprindă scînteia, cu mult ajutor din partea fetelor. Au plecat împreună într-o excursie, iar la întoarcere și-au cumpărat o altă casă. Dată fiind starea de sănătate a bunicii, au grăbit puțin ceremonia. Fără să știe ce o așteaptă, mama a fost pregătită de fete (cu manichiură cu tot) pentru marea propunere și tot ele au fost și domnișoarele de onoare la nunta cu repetiție. (A. A. D.)

Autoritățile din Milano au propus o nouă lege prin care să interzică vînzarea înghețatei după miezul nopții. Primarul a motivat această decizie invocînd protejarea locuitorilor de zgomotul provocat de grupurile mari de turiști. Pot înțelege legătura, de vreme ce o înghețată italiană nu se poate savura fără chiote, aplauze și hăulituri. (S. G.)

 

SE PARE CĂ, LA UN MOMENT DAT, DOUĂ CATEGORII DE VÎRSTĂ AR PUTEA ÎNREGISTRA PIERDERI SEMNIFICATIVE

 

O femeie în vîrstă de 72 de ani, care a venit în România să viziteze Barajul Vidraru împreună cu prietena ei, a fost luată prin surprindere de doi urși. Fascinată, turista septuagenară a vrut să-i pozeze, însă a fost mușcată de unul dintre ei. Întrebată de ce a întins mîna ursului, răspunsul femeii avea ceva înduioșător: credea că acesta voia să-i devină prieten și ea s-a gîndit să îmblînzească sălbăticiunea. „Micul prinț” se pare că nu e doar o carte pentru copii, ci și pentru bătrîni. (I. M.)

Recent, un tribunal din Rusia a emis un mandat de arestare pe numele lui Garry Kasparov. Fostul campion mondial e acuzat că ar fi înființat și condus o grupare teroristă. În mod evident, la un moment dat, se va constata că respectiva grupare era alcătuită din opt figuri negre și opt pioni de aceeași culoare, scopul lor fiind să dea șah și mat. (A. M.)

Un studiu recent al Universității Nottingham Trent, aflăm de pe site-ul Biziday, observă că decalajul intelectual dintre tineri și bătrîni tinde să se reducă. O posibilă explicație, spun savanții britanici, e faptul că, începînd cu anul 2000, creșterea coeficientului de inteligență (IQ) a stagnat în rîndul tinerilor, dar a continuat să crească pentru populația în vîrstă. Altfel spus, dacă tinerii continuă să se prostească, și vîrstnicii (îndeobște, mai grei de cap, lasă să se înțeleagă studiul) continuă să se înțelepțească, cele două categorii de vîrstă ar putea ajunge la o nesperată egalitate în materie de inteligență. În ritmul acesta, putem estima că peste cîteva decenii, sintagme care par azi contradictorii – cum ar fi „țînc chibzuit”, „puștan înțelept”, „ștrengăriță luminată”, „zgîtie isteață”, „bătrîn zurbagiu”, „babă zurlie”, „moș zbanghiu” sau zicale precum „Cine nu are tinerei, să-și cumpere” – vor ilustra plauzibil o nouă realitate. (M. P.)

O echipă de cercetători brazilieni care studiază viața din jungla amazoniană a observat cum broaște din specii diferite se încordează, ridicînd capul și deschizînd gura ca și cînd ar striga, dar nu se aude nimic. Au avut ideea de a înregistra cu o aparatură care surprinde sunete pe frecvențe care scapă urechii umane (sunete cu frecvența de peste 20 Hz, numite în general ultrasunete) și, într-adevăr, s-a confirmat că broaștele strigă în acest fel. Se pare că e o reacție a batracienilor cînd apar prădătorii pe-aproape, dar reacția e extrem de interesantă pentru că rostul ei nu e acela de a alunga prădătorul, ci de a chema alți prădători care, în mod obișnuit, atacă prădătorul. Așadar, în junglă, pe lîngă zgomotul perceput de urechea umană, există multe alte zgomote pe care noi nu le putem percepe, ceea ce face ca universul sonor al pădurilor să fie cu mult mai amplu decît credem. Astfel, broaștele se alătură altor specii de animale, precum delfinii, sepiile și balenele, dar și liliecii, rinocerii ori porumbeii, despre care știm sigur că pot comunica prin ultrasunete. Încă o dată, îmi dau seama ce bine e că urechea noastră nu poate percepe chiar tot ceea ce se poate auzi în univers. E bine să fii un pic surd. Dacă am fi putut auzi chiar totul, n-am scăpa de dureri de cap niciodată. (S. V.)

Cîteva pierderi semnificative pe care le-am găsit pe site-ul Biroul de Obiecte Pierdute, Furate sau Găsite: „Pierdut 100 de lei în zona Gara de Nord, București“; „Pierdut șapcă albă cu însemnele României la Pitești Arena“; „Dacă găsește cineva un papagal cockatiel (nimfă) pe balcon sau în casă vă rog să nu îl goniți, este prietenos și probabil va încerca să vină la cineva“; „Ochelari de vedere aurii pierduți în Marea Neagră“; „Mi-am pierdut ieri cheile, au două brelocuri atașate unul cu turnul efel iar unul cu skills for jobs“; „Ghiozdan pierdut în parcarea Belvedere (ultima), ghidonul negru cu inscripția «Aurora Băicoi»“; „Pierdut cheie mașină Toyota, fără breloc, vineri 17 martie 2023, autobuz, zona centru, gară, banca Transilvania. Rog mult să aveți inima bună!“; „Pierdut pungă cu argint“. (D. S.)

Foto: M. Chivu

Share