Cu ochii-n 3,14

Un neamț s-a trezit amendat la ieșirea dintr-un hipermarket pentru că a cumpărat prea puțin

UN ȘOFER FĂRĂ STĂPÎN S-A TREZIT ÎNTR-UN AMESTEC DE TRANSHUMANȚĂ ȘI SPECULAȚII COMPLEXE (PE PRIMUL LOC ÎNAINTE DE A AJUNGE ÎN REALITATE)

 

Un neamț s-a trezit amendat la ieșirea dintr-un hipermarket pentru că a cumpărat prea puțin. Spre deosebire de România, în Germania se pare că există o mare strictețe în privința timpului de staționare în parcarea magazinului. Clientul care a cheltuit insuficient a parcat pentru 39 de minute, dar a cumpărat de doar 34 de euro, sub cei 50 care i-ar fi asigurat parcarea gratuită. Prin urmare, la plecare a fost amendat de firma de pază. Mai bine cheltuiești în magazin decît pe parcare, altfel spus. (A. A. D.)

În șirul de vehicule grele care așteaptă la vamă să treacă frontiera, un șofer de TIR își varsă năduful: „Am șapte ore state“. Cu siguranță, cînd așteptarea lui va lua sfîrșit, o să numere fericit orele merse. (D. S.)

„Au venit la mine în audiență oameni care s-au plîns că pisicile nu au aceleași drepturi ca și cîinii. Și eu am adăugat în proiectul de lege pentru cîini și pisicile. […] Eu doar am adăugat pisicile în proiectul de lege cu cîini. Dumneavoastră spuneți acum că eu am adăugat în lege să fie executate pisicile, ceea ce este o aberație, este foarte urît ce spuneți! Eu am adăugat pisicile în proiectul în care sînt cîinii. Nu am modificat proiectul acela în nici un fel. Doar am adăugat pisicile unui proiect care era deja pentru cîini. […] Dacă introduc pisicile în proiectul de lege și apoi scoatem o bucată, pică la toți: și la cîini, și la pisici, și la șoricei, și la orice.” Acesta nu e delirul unei băbuțe cu pisici, ci discursul deputatului Daniel-Liviu Toda, ales în 2020 pe listele USR-PLUS, în prezent membru REPER, care a depus recent la Parlament un proiect de lege care prevede ca pisicile fără stăpîn să fie strînse de pe străzi, duse în adăposturi și eutanasiate în cazul în care nu sînt adoptate în 30 de zile, după modelul cîinilor. (M. P.)

O postare pe rețelele sociale a iscat zîzanie între Elveția și Austria. Declarațiile au început să curgă. Fals empatice, de partea elvețiană: „Înțelegem perfect de ce vienezii se simt jigniți”, real furioase de partea austriacă: „Nu, șnițelul nostru!”. Postarea promovează un restaurant elvețian care ar face cel mai bun șnițel din lume, „Mai bun decît cel vienez”. Pentru a tranșa disputa, cotidianul austriac Der Standard a analizat, în mod obiectiv, situația: „În restaurantul Lucerna, carnea de vită e scufundată într-un amestec de ou și parmezan (!). Apoi e trecută prin firimituri de pîine (!!). Apoi bucătarul presează (!!!) pesmetul ferm (!!!!) pe carne. Apoi carnea e pusă într-o tigaie în care untul nici măcar nu s-a topit complet (!!!!!). Și mai există un lucru pe care e bine că austriecii nu-l văd în videoclip, altfel ar avea un atac de cord colectiv: Swiss Wiener Schnitzel este servit cu tăiței. Nu cu salată de cartofi, nu, cu tăiței!”. Și, pentru a da greutate articolului, jurnaliștii austrieci au conchis: „Fiecare austriac se naște cu rețeta șnițelului vienez: vițel, făină, ou, pesmet, baie de unt topit. Acestea sînt și ultimele cuvinte din viața unui austriac”. (S. G.)

Zilele trecute, un bărbat din Deva și-a luat caprele într-o călătorie de zece ore spre București. Caprele, îndesate într-un vagon destinat călătorilor, se pare că au stat cuminți de-a lungul călătoriei. N-au făcut gălăgie, doar au emanat un miros înfiorător. Potrivit știrilor, călătorii s-au amuzat puțin la început, dar de la chicoteli au trecut spontan la revoltă. Ce rămîne totuși straniu e că omul a reușit să ajungă cu caprele în Gara de Nord și nimeni nu i-a spus nimic. Această poveste unică despre transhumanță ne spune că, într-o lume întoarsă complet pe dos, nici măcar caprele n-au scăpare. (I. M.)

Se pare că toată obsesia lumii moderne pentru spălatul cu săpun nu-i o idee chiar așa de bună. James Hamblin, un medic care predă la Yale, a scris o carte care se numește Clean și în care susține că săpunul folosit des ne face mai vulnerabili la alergii, săpunul e 90% marketing, că ne dezinfectăm mult și prost, mirosul uman e normal și asta înseamnă că lucrurile funcționează bine în corpul nostru. Omul nu vorbește din speculații: timp de cinci ani, el însuși s-a spălat foarte rar. (A. M. S.

Fenomenul portanței e cunoscut de mult în fizică. Datorită lui, avioanele pot zbura deși sînt mai grele decît aerul sau navele cu vele pot înainta la unghiuri mai mici de 90 de grade față de sensul din care bate vîntul. Fenomenul a fost foarte studiat, dar cu toate astea cauzele lui nu au fost elucidate niciodată pînă la capăt. Nici chiar Einstein n-a reușit s-o facă, deși a încercat. Toate ipotezele care au fost emise, legate de legile lui Newton, de teorema lui Bernoulli, sau tentativele de explicare mai complexe s-au dovedit a avea lacune. Cu alte cuvinte, în mod cu totul paradoxal, deși au inventat avioanele, oamenii de știință nu pot explica nici astăzi în totalitate cum se face că ele chiar zboară. (A. M.)

Printre studiile esențiale omenirii realizate în ultima vreme se numără și cel în urma căruia s-a aflat cîți din locuitorii țărilor europene dețin cel puțin o pisică. Pe ultimele locuri, cu procente situate în jurul a 15%, se află Turcia, Grecia și Slovacia. Pe primele locuri, cu procente peste 30%, se află Polonia, Rusia, Ungaria și Letonia. Pe primul loc e România: 48% din români au cel puțin o mîță. (M. C.)

Din pricina lăcomiei miresei, o nuntă a fost anulată în Canada cu doar patru zile înainte de a fi oficiată. Mai exact, ea le-a impus invitaților, drept dar de nuntă, echivalentul în dolari canadieni a 1.000 de euro. După trimiterea invitațiilor, doar opt persoane și-au confirmat participarea. Pînă și nașii renunțaseră! Nu s-a anulat doar ceremonia, dat fiind că nu mai avea finanțarea adecvată pentru a fi de vis, dar și angajamentul protagoniștilor, care, din cauza problemelor financiare provocate de nuntă, s-au certat și s-au despărțit. Fosta aproape-mireasă și-a vărsat oful pe Facebook, acuzîndu-i pe invitații zgîrciți pentru destrămarea fericirii sale. (A. A. D.)

Un studiu recent al Centrului Medical Langone al Universității din New York arată că a noua cea mai frecventă cauză de rănire este prezența unor obiecte străine în corp. În America, numărul urgențelor medicale provocate de obiecte străine în corp se apropie de 300.000 pe an, iar cel puțin 8.000 dintre acestea necesită internare. În aproape toate cazurile este vorba despre obiecte care pătrund în corp prin orificiile cu care sîntem dotați. Cele mai multe cazuri se referă la copii, dar nici adulții nu sînt puțini. În cazul adulților, da, cum probabil bănuiți, adesea asemenea obiecte ajung în corp ca urmare a unor extravaganțe erotice. Obiectele blocate în corp și extrase de medici sînt dintre cele mai diverse – nu le înșir aici pentru că nu mi-ar ajunge cele 24 de pagini ale revistei. Propun să rămînem cu sfatul medicului care a condus studiul, dr. Marc Siegel: „Orificiile nu sînt făcute ca să introducem obiecte prin ele. Singura situație în care așa ceva se poate întîmpla este cînd medicul efectuează proceduri medicale. În rest, nu!”. Așa zic și eu, dar te poți înțelege cu oamenii ăștia? (S. V.)

Tribunalul Sibiu l-a condamnat pe Lorandino Berchi, care a împlinit vîrsta majoratului, la 17 ani de închisoare, iar pe ceilalți doi minori, de 14 și 15 ani, cu care a acționat, la cîte opt ani de detenție într-un centru special. Cînd am citit despre cum cei trei tineri au bătut un homeless „de distracție” și „din plictiseală” și că acesta a murit din cauza loviturilor primite, la cîteva zile după incident, mi-am amintit de nuvela lui Boris Vian, „Pensionarul“. Cînd o citești, pare greu de crezut că așa ceva se poate întîmpla în realitate. Doar că literatura chiar e despre natura umană. (A. M. S.)

Foto: M.Pleșu

Share