Din grădinile britanice în gările rusești

Mai există și versiunea populară care spune că în Rusia gara se numește vokzal după stația de tren Vauxhall din Londra, în urma unei traduceri nefericite

În secolul al XVIII-lea, la Londra, pe malul stîng al Tamisei, te puteai plimba, în schimbul unei taxe deloc modice, în Grădinile Vauxhall, numite astfel după denumirea zonei. Acest nou tip de spațiu public era apreciat de londonezi și uimitor pentru străinii care îl vizitau. Reprezenta locul perfect de loisir, cu felurite forme de divertisment, de la spectacole de teatru și concerte la expoziții de artă și locuri de promenadă impresionant amenajate și iluminate.

Impresionat de grădinile londoneze Vauxhall a fost și inginerul englez Michael Maddox. Acesta nu era un inginer oarecare, în 1776 plecase în Rusia pentru a-i preda mecanică și fizică ducelui Pavel Petrovici. După zece ani, s-a întors la Londra și apoi a plecat din nou în Rusia, la Moscova. Între timp devenise un prosper om de afaceri în lumea teatrului. Nu-i de mirare așadar că a contribuit la înființarea teatrului Petrovski, predecesorul teatrului Bolșoi. Totodată, domnul Maddox s-a ocupat și de amenajarea unui spațiu în aer liber în Moscova care să imite Grădinile Vauxhall. Din alăturarea comparativă cu acestea, spațiul respectiv a primit denumirea rusească vokzal.

În timp, vokzal-uri au fost deschise și în alte locuri din Rusia. Cel mai cunoscut dintre acestea a fost inaugurat în 1838 în Pavlovsk (la periferia Sankt Petersburg-ului) odată cu prima linie de cale ferată din Rusia care pornea din Țarskoie Selo și avea ca punct terminus exact vokzal-ul din Pavlovsk. În acest fel, gării din Pavlovsk i s-a spus simplu vokzal, iar apoi acesta a rămas numele generic pentru gări în Rusia.

Mai există și versiunea populară care spune că în Rusia gara se numește vokzal după stația de tren Vauxhall din Londra, în urma unei traduceri nefericite. Cîndva în secolul al XIX-lea, o delegație rusească a vizitat Anglia pentru a vedea, printre altele, și cum arătau căile ferate engleze. Cînd gazdele i-au dus pe oficialii ruși să vadă gara Vauxhall, unul dintre aceștia a întrebat cum se numește construcția, referindu-se la tipul clădirii, nu la denumirea locului. Răspunsul, însă, vizînd numele locului, a fost Vauxhall, iar de aici rușii s-ar fi întors acasă cu ideea de vokzal pentru gările lor.

Oricum ar fi, merită o doză de reflecție teza istoricului Mark Galeotti, poate aparent surprinzătoare, care spune că rușii sînt „un popor ca un palimpsest, cetățeni ai unei națiuni diverse, care manifestă mai mult decît altele aceste influențe externe în fiecare aspect al vieții lor”.

Share