Madame Pommery – istorii și șampanii

Madame Pommery a creat primul vin spumant brut (sec) din istorie, adică fără pic de dulceață reziduală.

Regiunea Champagne din Franța, un loc cu o încărcătură istorică semnificativă, prin bătăliile care s-au intersectat în zonă, este și locul în care cel puțin două femei au făcut istorie. Ori, mai exact, au făcut istoria să fie mai frumoasă. Mai strălucitoare, mai cristalină, vioaie și blîndă deopotrivă, savuroasă. Au făcut istoria să perleze. Ca șampania.

Madame Clicquot Ponsardin este una dintre ele, Madame Louise Pommery este cea de-a doua. Povestea lor este foarte asemănătoare, ambele au moștenit case de șampanie și firme de comerț cu lînă, după ce au rămas văduve la vîrste tinere, doar că au trăit la distanță de o jumătate de secol una de alta.

Doamna Clicquot a inventat cunoscutul și rigurosul procedeu care dă claritate vinului spumant (metoda champenoise), doamna Pommery a fost prima care a adoptat această metodă pentru întreaga linie de producție. Și nu s-a oprit aici.

Pe lîngă faptul că și-a dezvoltat podgoria plantînd vițe-de-vie de cea mai înaltă calitate, în 1868 a decis să construiască ceva grandios, cea mai mare construcție a secolului din vestitul Reims. Carierele de calcar din localitate, de pe timpul romanilor, au fost transformate în pivnițe. Mineri francezi și belgieni au avut o sarcină grea, au săpat vreo 18 kilometri, pînă la o adîncime de 30 de metri sub pămînt. Micul oraș subteran astfel clădit a fost apoi decorat cu sculpturi imense, care să-i amplifice grandoarea. Singura cale de acces către galeriile spectaculoase ale domeniului Pommery: o scară monumentală cu 116 trepte. De numărat la intrare, cred, căci la ieșire poate nu mai ies exact la numărătoare, după vreo degustare.   

Și aș recomanda o degustare istorică, din 1874, cînd, după o recoltă desăvîrșită, Madame Pommery a creat primul vin spumant brut (sec) din istorie, adică fără pic de dulceață reziduală. Madame curma astfel tradiția fermă a vinului dulce care se turna în pahare în epocă, iar asta nu-i deloc puțin lucru. La început criticile au bolborosit și au dat pe afară, dar șampania brută a sclipit cu înțelepciune în pahare și s-a dovedit a fi un adevărat succes de piață. Dacă ne gîndim că, în prezent, mare parte din producția de șampanie este făcută în acest stil, certificatul istoric de succes este validat. Și dacă luăm în considerare faptul că Louise Pommery a fost prima femeie din Franța care a avut parte de funeralii de stat, avem măsura contribuției sale în industrie. Și avem și aceste cuvinte ce-i aparțin: „Doamnelor, avem nevoie de un vin pe cît se poate de sec, dar fără a fi rigid... ar trebui să se simtă catifelat și onctuos pe cerul gurii. Mai presus de orice, asigurați-vă de finețe”.

Într-adevăr, avem nevoie.

 

 

 

 

Share


Fantezii

Fantezii