Totul pînă la barieră!

Observînd Biserica Luterană a Mîntuitorului care se afla chiar lîngă Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim, Chris Martin a intrat înăuntru.

Lumea devine o pădure ciudată peste care noaptea se lasă mai devreme. Din ce în ce mai devreme. 

În noiembrie 2019, Coldplay a dat publicității imagini cu piesele de pe noul lor album Everyday Life, cîntînd la răsărit, live din Cetatea Ammanului situată pe dealul în forma literei „L” din cele șapte coline care formează capitala Iordaniei. Una dintre melodiile de pe acest album este piesa „Church”, cîntată împreună cu solista palestiniană Norah Shaqur care locuiește în Ierusalim. Cînd trupa Coldplay a vizitat Ierusalimul în 2019, Norah a primit un mesaj pe WhatsApp de la un prieten al ei care avea o companie de transport, spunîndu-i că solistul caută încă un ghid vorbitor de limbă engleză pentru a-i însoți în vizita plănuită a doua zi prin Iersualim. Cînd a aflat care este trupa, cîntăreața s-a oferit să li se alăture. După ce au mîncat humus și falafel într-un restaurant celebru pe nume Abu Shukri, ea i-a spus: „Păcat că pleci azi, trebuie să mă lași să-ți cînt!”. Martin s-a arătat deschis propunerii, dar cum nu erau într-un loc potrivit pentru un astfel de moment, turul vechiului oraș a continuat, iar vorba a fost parcă topită de soarele deșertic.

Observînd Biserica Luterană a Mîntuitorului care se afla chiar lîngă Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim, Chris Martin a intrat înăuntru. Membrii trupei au intrat și ei, iar Norah se tocmea la intrare cu un vînzător de suveniruri pe care dorea să le cumpere pentru membrii Coldplay. Negocierile au fost însă întrerupte de un agent de securitate al formației care i-a spus ghidei: „Chris te așteaptă înăuntru. Ai spus că îi vei cînta”. Un an mai tîrziu, trupa Coldplay o invita pe curajoasa ghidă palestiniană Norah Shaqur în Los Angeles pentru a înregistra albumul Everyday Life.

În octombrie 2022, trupa Coldplay a întrerupt linia concertului din Buenos Aires pentru a o invita pe scenă pe actrița iraniană Golshifeh Farahani (în prezent exilată în Franța după ce Guvernul de la Teheran i-a interzis să revină în țara natală ca urmare a apariției unor poze nud cu aceasta în revista franceză Madame Figaro) pentru a cînta imnul mișcării protestante „Baraye” compus de un cîntăreț persan de muzică pop, arestat în Iran. Chris Martin a explicat că trupa a vrut să sprijine lupta purtată de femeile iraniene împotriva regimului opresiv din Iran și de peste tot. Actrița își pierde vocea, dar duce piesa pînă la sfîrșit printre lacrimi care anunță zbuciumul interior al unei părți de lume. Publicul a aplaudat momentul.

În iunie 2024, în timpul primului concert susținut pe Arena Națională din București, trupa Coldplay a invitat pe scenă un cîntăreț de manele în vîrstă de 22 de ani care a cîntat o manea aflată în nu știu ce top muzical în România, acompaniat la pian de Chris Martin. Cîntărețul de manele a introdus momentul său sugerînd bariera existentă între romi și români, iar Coldplay și solistul au arătat că, ideologic, bariera nu se poate rupe. Întregul stadion a fluierat și a huiduit pe parcursul celor două minute în care trilurile orientalo-autohtone de dor și jale nu au putut fi oprite. Din informațiile eliberate în presa scrisă, membrii formației Coldplay au fost dezamăgiți de reacția celor aproximativ 50.000 de oameni prezenți la concert și au considerat gestul ca fiind rasist.

Această întîmplare mi-a adus aminte de altă situație. În luna iulie 2023, trupa engleză The 1975 susținea un concert în Malaezia. În timpul prestației, solistul vocal Matty Healy îl sărută pasional, în semn de protest politico-ideologic, pe unul dintre chitariștii formației, într-o țară predominant musulmană care nu recunoaște drepturile minorităților sexuale (în Malaezia, homosexualitatea este pedepsită prin lege cu 20 de ani de închisoare). Trupa a anulat concertele plănuite în vara anului trecut în Taiwan și în Indonezia, după ce Guvernul din Malaezia a întrerupt concertul respectiv și a anulat alte două spectacole plănuite în Kuala Lumpur în zilele următoare celei în care comportamentul și comentariile controversate ale trupei au fost manifestate public. „Nu are nici un sens pentru mine să inviți trupa 1975 să cînte într-o țară, apoi să ni se spună cu cine avem dreptul să facem sex”, a reacționat solistul vocal, post-eveniment...

Revenind la concertul de la București, comentatori și lideri de opinie s-au întrecut la nivel național în reacții post-eveniment: „Aveau oamenii dreptul să huiduie?”, „A fost gestul publicului de la concert unul rasist?”, „Ar fi trebuit să «traversăm» momentul în tăcere?”, „A greșit trupa Coldplay aducînd pe scenă un cîntăreț de manele la un concert de pop-rock în București?”, „Sînt românii radicali?”.

Cristian Pantazi remarcă într-un articol că „în România, manelele sînt peste tot, în cazul lor nu mai e vorba de incluziune, ci de intruziune”. În ciuda huiduielilor asurzitoare, cîntărețul Babasha continuă să cînte maneaua savurînd momentul lui de glorie, așa cum s-a întîmplat aseară la trei dimineața pe strada principală a cartierului în care locuiesc, așa cum s-a întîmplat în week-end-ul trecut în pădurea Snagov unde am fugit de zgomotul din oraș ca să aud cum ies manele de undeva dintr-un desiș. Nu poți opri maneaua, indiferent cum te manifești, iar problema României este aceea că nu își permite să huiduie prea tare și nici să fie prea radicală în afirmații. Linia ideologică a Uniunii Europene este incluzivă, liberală. Atîta timp cît romii rămîn în România, iar pe africani îi trimitem înapoi în Rwanda, ne permitem, teoretic, să fim progresiști. Practic, nu. Dar dacă eram pe stadion la concertul Coldplay, aș fi huiduit. Să mă judece Adrian Despot pentru ipocrizia mea!

Cît despre trupa Coldplay, în nebunia lumii prefer o muzică ce mă liniștește, care mă bucură, nu care mă irită ideologic. În rest, vorba lui Bob Dylan: „O greșeală înseamnă să comiți o neînțelegere“...  

 

Alex Gheorghe este jurist și student doctorand în domeniul Filosofie Politică și Morală la Școala Doctorală a Facultății de Filosofie din București.

Share