Cîntec de Crăciun inspirat de Războiul Rece

După aceea a rugat-o pe soția sa, Gloria Shayne, să se ocupe de partea ei de creație, adică să compună muzica piesei. Ca

Au fost odată ca niciodată doi compozitori de muzică, soț și soție, pe nume Nöel Regney și Gloria Shayne. Secolul al XX-lea, Statele Unite ale Americii. De asemenea, a fost odată (în octombrie 1962) ca niciodată și Criza rachetelor din Cuba. Că de n-ar fi fost nu s-ar fi povestit.

Ce îi leagă în mod direct pe cei doi muzicieni de evenimentul istoric? Unul dintre cele mai cunoscute cîntece de Crăciun din lume: „Do You Hear What I Hear?”.

În octombrie 1962, în miezul stării de neliniște nemaiîntîlnite în istorie, lui Nöel Regney, veteran de origine franceză al celui de-al Doilea Război Mondial, i s-a cerut să compună o piesă muzicală. Într-una dintre acele zile pur înspăimîntătoare cînd se plimba pe străzile din New York, o scenă pur înduioșătoare cu doi bebeluși care se uitau zîmbind unul la celălalt din cărucioarele împinse de mamele lor l-a inspirat să scrie versurile melodiei „Do You Hear What I Hear?”. După aceea a rugat-o pe soția sa, Gloria Shayne, să se ocupe de partea ei de creație, adică să compună muzica piesei. Ca detaliu, doamna Shayne și-a petrecut copilăria avîndu-l vecin pe John Fitzgerald Kennedy în orașul Brookline, Massachusetts; adică pe președintele american care a avut de gestionat Criza rachetelor din Cuba.

Din inspirația și talentul celor doi artiști și din contextul istoric unic a rezultat cîntecul care prin versurile sale invită, cu emoție, omenirea la pace („Rugați-vă pentru pace, oameni de pretutindeni!”) și evocă o anumită stea („O stea, o stea dansînd pe cer / Cu o coadă mare cît un zmeu”). În tabloul momentului, însă, steaua reprezenta o referință la... bomba nucleară.

Mesajul de pace, precum și steaua de pe cer, atît de firesc de asociat cu steaua de la Bethleem, au calificat melodia direct în topul listei cîntecelor de Crăciun, mai ales că aceasta a fost lansată în apropierea sărbătorii. De menționat că cei doi compozitori nici nu erau oameni religioși, ceea ce nu a împiedicat istoria, cu ale sale ironii, să le atribuie o piesă cu încărcătură vădit creștină.

A contribuit mult și Bill Crosby la această poveste, ce-i drept, pentru că în anul următor, în 1963, a înregistrat o variantă a piesei pe un album care s-a vîndut într-un număr impresionant de exemplare. Din acel moment, „Do You Hear What I Hear?” a devenit și a rămas un cîntec clasic de Crăciun, ascultat în toată lumea. Îl auziți?

Iar steaua a rămas acea stea. O vedeți?

Share