Rețeta secretă din globul cu zăpadă

În 1908, domnul Perzy a fost recompensat oficial chiar de împăratul Franz Joseph I pentru globul de zăpadă, un simbol deja prețios

Dacă miști încolo și încoace un glob cu zăpadă artificială, în vîrtejul miilor de particule mici și strălucitoare se (a)prinde și o frumoasă istorie. Din Viena începutului de secol al XX-lea.

Există, într-adevăr, încă din timpul Expoziției Universale de la Paris din 1878, referiri consemnate cu privire la un anumit obiect decorativ asemănător cu un glob de zăpadă, însă istoria l-a reținut pe austriacul Erwin Perzy ca inventatorul oficial al globului cu zăpadă – acest obiect aflat uneori la granița cu kitsch-ul și poate chiar trecînd de aceasta, dar nu, nu din vina lui.

Domnul Perzy avea o fabrică de instrumente medicale în Viena, iar în anul 1900, la solicitarea unui medic chirurg, a încercat să creeze un dispozitiv care să îl ajute pe acesta în timpul operațiilor oferindu-i mai multă lumină. A pus un pahar rotund plin cu apă în fața unei lumînări aprinse pentru a amplifica lumina, iar apoi a presărat particule de sticlă mărunțită în pahar pentru a reflecta lumina respectivă. Particulele erau cam grele și ajungeau rapid pe fundul recipientului cu apă, așa că le-a înlocuit cu pulbere de griș. În zadar, nu funcționa pentru ceea ce își propusese. Dar a funcționat pentru altceva. Particulele de făină de griș învîrtindu-se prin paharul rotund i-au adus în gînd lui Erwin Perzy jocul fulgilor de zăpadă. La îndemnul unui prieten care avea un magazin de suveniruri, a făcut cîteva globuri de sticlă cu o biserică în miniatură (bazilica Mariazell, situată vizavi de magazinul prietenului) în interior și cu particule de făină de griș. S-au vîndut ca pîinea caldă, așa că inventatorul s-a grăbit să își ia patentul pentru globul de zăpadă (numit schneekugel) și astfel s-a născut o nouă afacere a familiei, care a început să producă (manual, desigur) numeroase astfel de obiecte, mai ales pentru clasa superioară a societății austriece. În 1908, domnul Perzy a fost recompensat oficial chiar de împăratul Franz Joseph I pentru globul de zăpadă, un simbol deja prețios.

În timp, obiectul decorativ a devenit din ce în ce mai accesibil, iar după al Doilea Război Mondial, a fost asociat predominant cu sărbătoarea Crăciunului după ce din fabrica familiei Perzy au ieșit globuri ce aveau în interior un brad de Crăciun, ori un Moș Crăciun sau un om de zăpadă. Soldații din trupele americane au dus acasă acest tip de glob de zăpadă, iar de aici încolo companiile producătoare americane s-au ocupat să îl transforme într-un obiect comercial de masă.

Vestea bună a istoriei este că există încă versiunea originală, manufacturată, produsă de familia Perzy. După spusele lui Erwin Perzy III, nepotul inventatorului, zăpada artificială din obiectul decorativ este produsă după o rețetă secretă de familie. Asta da, istorie bine păstrată. În glob.

Share