Se pare că nu baronul Pierre de Coubertin a fost cel care a plantat prima sămînță a Jocurilor Olimpice în varianta lor modernă, ci medicul și botanistul britanic William P. Brookes. De Coubertin a preluat cumva sursa de inspirație, „răsadul”, am putea zice, și într-adevăr a fondat și dezvoltat competiția sportivă internațională pe care o avem în prezent.
William P. Brookes era un mare admirator al Greciei și un susținător al importanței educației fizice, ceea ce l-a determinat să readucă la viață unul dintre simbolurile grecești, și anume Jocurile Olimpice. Unde? În localitatea sa, satul Wenlock din vestul Angliei, undeva la granița cu Țara Galilor. Începînd cu anul 1850, acolo au început să se desfășoare primele probe sportive, respectiv săritura în lungime și aruncarea greutății.
În timp, portofoliul competiției de la Wenlock s-a extins, adăugîndu-se, de exemplu, cursa de alergare cu roaba și aruncarea trunchiurilor de copac. Popularitatea regională a jocurilor era în continuă creștere, iar învingătorii, care primeau cununi de laur și uneori premii modeste în bani, deveneau un soi de celebrități locale. Prin anii ’70 ai secolului al XIX-lea, renumele jocurilor sportive din satul englez devenise sonor, atît de sonor încît a ajuns și la urechile regelui elenilor George I, care a oferit cîștigătorilor monede speciale de argint.
În această perioadă a intrat în scenă (sau în arenă) și domnul de Coubertin, un alt pasionat de Grecia antică și de competițiile sale sportive. În 1888 a început să corespondeze cu William P. Brookes, iar doi ani mai tîrziu a mers la Wenlock să vadă jocurile sportive de acolo. Nu doar că i-a plăcut ceea ce a văzut, ci a rămas impresionat și, mai ales, inspirat. Ideea botanistului britanic merita atenție internațională, credea Pierre de Coubertin, drept urmare și-a pus toate resursele în joc(uri) în acest scop. Influența sa în cercurile oamenilor înstăriți și ale oamenilor de stat a cîntărit suficient cît să facă posibilă întemeierea, în 1894, a Comitetului Olimpic Internațional.
În 1896, tot la inițiativa baronului de Coubertin, s-au desfășurat primele Jocuri Olimpice moderne. La Atena, firește. Simbolul Jocurilor Olimpice, cerculețele legate, care reprezintă continentele participante la competiție, este tot creația lui Pierre de Coubertin, care a schițat desenul cîndva prin 1913.
În altă ordine de idei (sau de jocuri), fondatorul Jocurilor Olimpice moderne a fost și un scriitor productiv, cu 34 de cărți în palmares și peste o mie de articole scrise.
Încă o dovadă certă că activitatea fizică și cea intelectuală fac jocul perfect împreună.