Bill Frisell în Control

E în consecință unul din materialele mai sobre, aristocrat și romantic, adesea cinematografic

Bill Frisell Trio (feat. Thomas Morgan & Rudy Roysto) vor concerta în Clubul Control din București luni, 20 mai, în seria de concerte „Jazz Noveau”.

Bill Frisell este un chitarist care a confiscat instrumentul renunțînd la pîrghiile tradiției, pentru a stabili foaia de parcurs a viitorului chitarei. Vine din alt timp (viitor) – în chitara lui cu greu mai găsești urmele istoriei, l-au reformatat radical formarea academică la Berklee College, cea de instrumentist pe albumele ECM din anii 80, iar mai tîrziu nebuniile jazz-metal cu John Zorn și Fred Frith. Cariera sa a redefinit locul chitarei în largul spectru dintre muzica de cîrciumă, jazz și filarmonică, glisînd imprevizibil și interstițial.

Materialul Orchestras (Orchestras, Blue Note, 2024) e legat de formarea sa academică, o reuniune cu dascălul de la Berklee - compozitorul Michael Gibbs - și cu dirijorul Alexander Hanson pentru o suită de concerte de chitară electrică acompaniată simfonic, de către filarmonica din Bruxelles și Orchestra Umbria Jazz. E în consecință unul din materialele mai sobre, aristocrat și romantic, adesea cinematografic. Și Frisell și Gibbs au lucrat ocazional pentru coloane sonore din filme, iar compozițiile au fost selectate aici și pentru forța lor de evocare vizuală, potențată de un tratament orchestral variat – uneori de maniera luxuriantă big band jazz, alteori ritmat discret și spațios. Un disc animat de tobe și nuanțe pulp fiction, incluzînd cîteva din cele mai plăcute compoziții ale lui Frisell („Levees”, „Strange Meeting”).

Fragment în avanpremieră din dubla cronică ce va apărea în revistă în numărul viitor.

 

Share