ACUM ȘTIM DE CE ÎN RAI AU FOST INTERZISE REȚELELE DE SOCIALIZARE (DAR CHIAR ȘI AȘA, OMUL MOALE POATE DEVENI IMEDIAT O FICȚIUNE OBLIGATORIE)
● Citesc într-un articol publicat în The Economist că nivelul de educație al oamenilor are legătură directă cu lipsa unei vieți sexuale active. Cu alte cuvinte, cu cît oamenii stau mai mult în bibliotecă, cu atît fac mai puțin sex. De exemplu, la Harvard, unul din cinci studenți aflați într-un an terminal nu și-a început încă viața sexuală. Acum știm măcar unde se ascund toți virginii din lume. Plus că, dacă ai o bibliotecă și multe cărți, la ce-ți mai folosește sexul? (I. M.)
● Se spune că Papa Francisc făcea adesea glume. Odată ar fi spus că el însuşi adoarme, uneori, în timp ce se roagă. Altădată a explicat de ce în Rai se vorbeşte maghiara: pentru că n-o poţi învăţa decît într-o veșnicie. La rîndul său, și Papa Ioan Paul al II-lea avea mult umor. Odată a scurtat o slujbă, spunînd că e conștient că urmează un meci de fotbal important și că lumea vrea să ajungă acasă mai repede, să-l vadă. Cardinalii întruniți în conclavul unde se va alege noul papă ar trebui să țină seama și de acest criteriu, pentru că, la ora actuală, sînt destui lideri prea încruntați pe lumea asta. (A. M.)
● Din cauza incidențelor ridicate în cazul unor nume improprii date copiilor, Franța a interzis de curînd următoarele nume: Nutella, Deamon, Prince William și Mini Cooper. Aceeași problemă a apărut în Suedia cu numele Metallica, ce a fost scos din uz. În Australia, cetățenii și-au numit copiii LOL și Spinach, în vreme ce în Mexic a apărut numele de Burger King. Mă întreb dacă în România au fost interzise Brooklyn și Alejandro. Deși un nume precum Alejandro sau Brooklyn Aioniței sună bine. (I. M.)
● Luca Polito, un întreprinzător în construcții din Concordia Sagittaria, în nordul Italiei, a murit sîmbătă în urma unui accident în timp ce conducea un Lamborghini Gallardo, pe care tocmai îl cumpărase. Un capriciu amînat de mult, scriu prietenii săi pe rețelele de socializare, pentru că munca era pe primul loc. Un fel de definiție a ghinionului. (A. M. S.)
● S-a vîndut cel mai scump cîine din lume. Un indian pasionat de cîini de rase rare a plătit 5,3 milioane de euro pentru un patruped pe nume Okami, obținut prin încrucișarea unui cîine ciobănesc de Caucaz cu un lup. Omul are în curte 150 de asemenea cîini, printre care un cîine chow chow recent creat în China pentru a semăna perfect cu un urs panda – animalul se cheamă „cîine panda” și, dacă-l vezi, eziți o secundă fiindcă nu știi bine ce e: cîine sau panda? Revenind la Okami, cel mai scump cîine din lume: sigur că încrucișările între cîini și lupi nu sînt deloc rare, dar în cazul lui Okami, ceea ce îl distinge este gradul extrem de ridicat de puritate a exemplarelor din care a ieșit. Cu alte cuvinte, „părinții” lui au fost un lup de o puritate rară și un ciobănesc caucazian la fel de pur. Dar chiar și așa, să dai 5,3 milioane de euro pe un cîine? (S. V.)
● La un maraton în China, roboţi umanoizi au concurat alături de oameni. Robotul a terminat cursa în 2 ore și 40 de minute, iar omul, într-o oră. Cred că știrea asta va face o oarecare senzație printre roboți, peste cîțiva ani, cînd vor învăța la școală despre specia umană. (S. G.)
● De evitat: „Nature Planet – Jucărie moale sub formă de maimuță gri cu cap maro”, „Huanger – Minge de activitate plastică colorată cu mai multe inele și mărgele”, „Agățat cercel de culoare argintie”, „Shantou Runshuo Toys Co. Ltd – Melc verde și albastru din plastic dur, care emite sunet și lumină. Se mișcă de la sine pe patru role sub jucărie”, „Baby Nat – Două jucării moi, un iepure și un ursuleț de pluș, cu un prosop de mînă pentru bebeluși”, „Jucărie din lemn cu mărgele galbene, un inel roz și literele numelui marcate pe cuburi”, „Cherubim – Ventilator rezistent la explozie, zona de aplicare 1, 2 amperi”, „Costum fantezie – rochie în formă de pui, destinat copiilor, dimensiune 126 cm”, „YZAN – Rezistență ridicată, anaerobă și rezistentă la temperaturi ridicate lipici cu polipropilenă”, „Șlapi pentru copii cu unicorn roz și albastru”, „Baby – Sandale maro, bej și alb cu emblema panda din silicon și textul «BABY» pe talpă”, „Rimba – Jucărie sexuală”, „Raptus – Apă de parfum”, „Vitos – După bărbierit”. (M. P.)
● O pîine recunoscută de Cartea Recordurilor drept cea mai veche din lume se află la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați. A fost prezentată într-o expoziție la Genova, în 1892, și apoi adusă în țară de unul dintre membrii echipajului crucişătorului „Elisabeta“. Pîinea, care are acum 133 de ani, a trecut din muzeu în muzeu, a fost retrasă din expoziții în perioada comunistă și redescoperită 2009, în stare aproape intactă. Deși, în urma analizelor făcute la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, s-a constatat că nu mai are proprietăți nutritive, pîinea nu este mucegăită sau deteriorată. Se păstrează acum în condiții speciale și este expusă rar. Aceiași specialiști din domeniul alimentar au și o invenție proprie: pîinea cu gust de carne, menită să-l sature mai repede pe om. Pîinea proteică se creează adăugînd în aluatul clasic proteine extrase din carne de orice fel, iar rețeta obținută după mai multe experimente este acum brevetată. Inventatorii ei spun că această pîine cu care „friptura nu se vede, dar se simte” poate deveni o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de făinoase. (A. A. D.)
● O capră misterioasă, poreclită „Houdini cu copite”, a devenit vedetă în Duluth, Georgia, după ce a fost văzută alergînd liberă pe o arteră intens circulată. Poliția din Duluth a intervenit imediat și a încercat să prindă capra, însă aceasta a sărit cîteva garduri cu o agilitate surprinzătoare și a reușit să dispară printre curțile din zonă, păcălind polițiștii. „Se pare că avea niște treburi neterminate în Duluth”, au conchis polițiștii, declarîndu-se învinși. (S. G.)
● Dacă, în România, penitenciarele produc scriitori, închisorile braziliene au o contribuție oarecare la arta cronicii literare: pușcăriașii cu sentințe ușoare și le pot reduce cu patru zile pentru fiecare carte citită căreia îi fac și o recenzie prin care demonstrează că au înțeles ce au citit. „Ispășire prin citire” se cheamă acest program care oferă spre lectură fiecărui pușcăriaș un maximum de 12 cărți pe an. Cărțile nu sînt doar literatură de ficțiune clasică și contemporană, ci și de știință și filozofie. Conform Barometrului de cultură, procentul românilor care citesc o carte pe lună este sub 4%. (M. C.)
● Anunț la mica publicitate în ziarul Libertatea de vineri, 25 aprilie 2025: „Vînd 2 triciclete pentru adulți și un cazan de țuică de 120 litri“. Corect – cu 120 de litri de țuică la îndemînă, tricicleta e obligatorie, pentru stabilitate. (D. S.)
Credit foto: M. Pleşu