SURSELE DE ORIGINE ANIMALĂ SPUN CĂ UN EL ȘI O EA, CUFUNDAȚI FIECARE ÎN CENUȘA CUNOȘTINȚELOR, SE LUPTĂ ÎNTRE EI O SĂPTĂMÎNĂ ÎNTREAGĂ PENTRU O PIERDERE 100% NATURALĂ, DAR CU UN CÎRLIG NECESAR
● Jeff Bezos, care a devenit celebru nu doar pentru că deține Amazon, ci pentru că acum cîțiva ani pleda pentru reducerea pauzelor „de mers la toaletă” ale angajaților de la Amazon, pentru a le spori eficiența, se căsătorește acum la Veneția. Sursele spun că nunta, care va avea loc la biserica medievală Madonna dell’Orto, ar costa undeva între 40 și 48 de milioane de euro. Ce-i drept, imaginea de moșulică potent și entuziast costă mult, chiar și pentru cineva ca Bezos. (I. M.)
● Cînd citești, printre altele, ce scrie pe mașini, se poate întîmpla să vezi ceva care (la prima vedere, cel puțin) pare enigmatic. Deunăzi am citit pe o dubă această inscripție: ECO NEUTRALIZĂRI GRINDAȘI. Curios, am scotocit nițel pe net și am aflat că Grindași (departe de a desemna niște dăunători ai grinzilor cum îmi închipuisem) este numele unui sat din județul Ialomița unde își are sediul firma Eco Neutralizare Grindași, al cărei obiect de activitate este „colectarea și neutralizarea deșeurilor nepericuloase de origine animală“. Pe vremuri, satul se chema Slujitori, iar de aici am putea trage concluzia că de la slujitori la neutralizatori s-a înregistrat un progres. (D. S.)
● Un cuplu, la o terasă, un el și o ea, cufundați fiecare în lumea propriului ecran. Eram gata să-i judec, însă cînd au venit prăjiturile, au devenit brusc romantici. Fiecare a luat cîte o linguriță din desert și i-a întins-o cu tandrețe celuilalt, în timp ce își pozau dovada de amor. M-am gîndit la textul postării: „Cît de mult de iubim noi doi”. (S. G.)
● În 2023, o casă funerară eco-friendly numită Return to Nature Funeral Home din Penrose, Colorado, care promitea servicii de eco-incinerare, s-a dovedit a fi doar un depozit în care 189 de cadavre fuseseră lăsate să se descompună la liber. În timp ce familiile îndurerate primeau punguțe cu praf de ciment în chip de cenușa celor dragi, cei doi patroni plecau în vacanțe de lux în jurul lumii și investeau în criptomonede. (M. C.)
● De cînd s-a răspîndit în toată lumea și a devenit tot mai ușor accesibilă, Inteligența Artificială ridică serioase probleme proceselor de evaluare a cunoștințelor elevilor sau studenților. Cum să oprești accesul la IA al unui elev aflat în proces de evaluare, fie că dă o lucrare într-o sală de clasă, fie că scrie acasă o temă? Ai sau n-ai cum? Există, poate, mai multe modalități să te asiguri că ceea ce răspunde elevul la evaluare provine din inteligența lui omenească și nu din IA. Chinezii, de pildă, au ales o modalitate dură și radicală. Era de așteptat. Începînd din acest an, cele mai utilizate „canale” de IA din China, adică IA Qwen (a grupului Alibaba), Duobao (a grupului Bytendence care deține și TikTok), dar și internaționalul Deepseek, sînt oprite de la funcționare pe întreg teritoriul de către Guvern pe durata celor trei zile în care are loc o evaluare națională a elevilor chinezi la finele ciclului liceal numită gaokao. Adevărul este că, în general, dacă ai o problemă cu Internetul, cel mai eficient e să-l scoți din priză. (S. V.)
● După cum știm, englezii au inventat sau au preluat și dezvoltat o mulțime de sporturi care astăzi sînt foarte populare în toată lumea. Printre ele e și fotbalul. Acum însă, tot în Anglia, se încearcă a se impune un sport care întrece orice imaginație: rugby-ul subacvatic. Jucătorii poartă costum și labe de înot și se luptă între ei pentru a depune mingea într-un coș aflat pe fundul unui bazin. Duritatea rugby-ului normal pare să fie mai atenuată în mediul subacvatic. Dacă se va reuși impunerea acestui joc, poate că rugbiștii subacvatici se vor accidenta și mai rar decît omologii lor tereștri. Dacă nu cumva se vor îneca mai des. (A. M.)
● Părinții elvețieni nu duc lipsă de idei pentru aniversările copiilor: obișnuiesc să angajeze „clovnul rău”. Acesta știe unde trăiește „victima” și programul său, o urmărește discret o săptămînă întreagă, scopul fiind să o lovească cu un tort în față cînd se așteaptă mai puțin. Pe lîngă asta, clovnul pune la cale mici capcane și trimite mesaje pline de suspans, așa încît sărbătoritul să se simtă urmărit, iar tensiunea să atingă cote maxime. Chiar dacă sună puțin înfricoșător, acest serviciu este cu totul inofensiv și se vrea a fi un amestec de joc, umor negru și surpriză pe care elvețienii se pare că-l gustă din plin. Dacă cei mici nu se bucură de această distracție, pot opri jocul oricînd. Dar dacă el este dus la bun sfîrșit, cel căruia i se organizează farsa primește un tricou pe care scrie: „Am supraviețuit clovnului aniversar rău”. (A. A. D.)
● Un bărbat chinez în vîrstă de 35 de ani refuză să muncească sau să se căsătorească și trăiește de patru ani într-o peșteră. Fostul șofer de ridesharing duce o existență de pustnic și spune că mariajul este o „pierdere de timp și bani”. A renunțat la locul de muncă unde cîștiga 10.000 de yuani (1.400 de dolari) pe lună și acum e liniștit și izolat. Banii au fost dintotdeauna ochiul dracului. (A. M. S.)
● Femeile din provincia chineză Sichuan folosesc o metodă tradițională de a se proteja de razele solare: frunzele de lotus. În locul cremelor cu factor de protecție (din ce în ce mai) ridicat, își fixează pe față o frunză mare de lotus, din care decupează două găuri în dreptul ochilor, și circulă așa pe biciclete sau scutere. Metoda este 100% naturală, fără chimicale, neconsumatoare de resurse energetice. (A. A. D.)
● Lanțul slăbiciunilor: fostul primar fugar din Baia Mare a fost decorat de Episcopia Maramureșului. Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la 5 ani cu executare pentru că a luat șpagă. Medalia i-a fost înmînată soției, condamnată și ea, dar cu suspendare. (A. M. S.)
● De evitat: „Codexial – Bar de săpun”, „Kent – Biciclete pentru copii”, „Zornăitoare de jucărie în formă de girafă”, „Gaomi Anbaili Shoes Co. Ltd. – Pantofi de siguranță fără dovada evaluării conformității ca echipament individual de protecție. Acest lucru creează un risc zdrobitor pentru purtătorii produsului”, „Un compresor/pompă de aer electric(ă) de culoare neagră, prevăzut(ă) cu un dop de tip «trifoi» de culoare neagră”, „Peluche serpent LAMABT – Jucărie moale”, „Kaltmann – Set de foarfece de tăiere fără fir”, „Jenngaoo – Întrerupător de circuit”, „Ceas inteligent roz care pretinde că monitorizează nivelul zahărului din sînge într-un mod non-invaziv”, „Scaun de înot gonflabil, în formă de avion”, „BASS Polska – Atașament pentru tăietor de perii”, „Me To You – Perne”, „PREMAMAN – Scaun înalt”, „Jucărie Pop-It fidget, realizată din plastic moale în diferite culori, cu numerele de la 1 la 100 pe ele. Livrat cu un cîrlig de plastic negru dur”, „Mercedes-Benz – Autobuzul”, „Collistar – Fundația”. Și un sfat final: „Strîngeți jucăria cu mărgele. Produs vîndut online, în special prin TEMU”. (M. P.)
● Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a numit daddy (tati) pe președintele SUA, Donald Trump, în timpul summit-ului NATO de la Bruxelles. Rutte n-a avut totuși curajul machiavelic necesar ca să-i spună sugar daddy. (S. G.)
Credit foto: M. Pleşu