Drumul spre Roma, călătorie pe Via Francigena

Această rută medievală aduna, pe sensuri opuse, spre și dinspre Roma, oameni dintre cei mai diferiți.

Primul ghid din istorie pentru pelerinii din Anglia care voiau să ajungă la Roma a fost jurnalul de călătorie al arhiepiscopului de Canterbury, Sigeric (manuscris intitulat De Roma ad usque mare, păstrat la British Library), care în anul 990 a pornit, la pas, spre cetatea eternă. După ce a traversat Canalul Mînecii, arhiepiscopul a mers prin nordul Franței și prin Elveția, a depășit Alpii prin trecătoarea Marele Saint-Bernard, iar apoi a continuat prin Piemont, Lombardia, Emilia-Romagna, Toscana și Latium, pentru a ajunge la destinația finală, Roma. Ruta și-a primit botezul: Via Francigena.

Din secolul al XI-lea pînă în secolul al XVI-lea, epocă predilectă a pelerinajului, acest drum a devenit unul dintre preferatele creștinilor. Însă nu doar despre religie era vorba. Aproape niciodată nu-i doar despre religie. Este despre viață. Această rută medievală aduna, pe sensuri opuse, spre și dinspre Roma, oameni dintre cei mai diferiți – nobili, țărani, clerici, călugări, negustori, artiști –, provenind din țări diferite din Europa, vorbind limbi diferite, avînd origini sociale diferite. În fapt, parte a esenței religiei creștine: toți oamenii străbătînd același drum, vizînd aceeași destinație, poate chiar discutînd, mîncînd și bînd împreună. Pentru că, bineînțeles, Via Francigena a fost adaptată și în acest sens de-a lungul timpului. Concepută ca o potecă șerpuind printre zonele rurale, aceasta dispunea de stabilimente care le ofereau pelerinilor resursele de bază: lectum (pat), panem (pîine), vinum (vin). Ușor de intuit, Via Francigena a devenit și o rută strategică pentru transportul mărfurilor din nordul Europei.

Tradiția drumului parcurs din Anglia pînă la Roma a fost oprită în 1538, cînd Henric al VIII-lea și Thomas Cromwell au interzis pelerinajele la Roma, dar ulterior, sub auspiciile Reformei Catolice, credincioșii europeni și-au recăpătat acest drept, astfel încît calea străveche către Roma parcursă pentru prima dată de episcopul de Canterbury în secolul al X-lea este accesibilă și în prezent, zece secole mai tîrziu. Valoarea istorică a drumului a fost recunoscută oficial de Consiliul Europei, care i-a acordat statutul de „Rută culturală a Consiliului Europei”, în 1994.

Pentru că aproape niciodată nu-i doar despre religie. Ci despre viață. Și drumul ei.

Care continuă. Ca și istoria.

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

Share