Cu ochii-n 3,14

Un bărbat de 71 de ani din Minas Gerais, Brazilia, și-a pierdut viața după ce s-a împiedicat și a căzut într-o groapă adîncă de 40 de metri

VĂ MAI AMINTIȚI VIAȚA LA CARE VISEAZĂ TOȚI OAMENII NĂSCUȚI ÎNAINTE DE IZOLARE?

O echipă de cercetători de la Universitatea din New Mexico a anunțat că a descoperit particule de plastic în toate placentele umane analizate. Au fost analizate în total 62 de mostre de placentă. Deocamdată, cercetătorii nu știu cum afectează acești poluanți sănătatea fetusului și a mamei. Particule de plastic au fost descoperite în toate organele majore ale corpului uman, chiar și în creier. Nu se știe, de asemenea, dacă prezența microplasticului este temporară sau devine o parte permanentă din organisme. Vă mai amintiți versul melodiei „Barbie World“: „Life in plastic it’s fantastic“? Acum o trăim și o internalizăm cu totul. (A. M. S.)

Un bărbat de 71 de ani din Minas Gerais, Brazilia, și-a pierdut viața după ce s-a împiedicat și a căzut într-o groapă adîncă de 40 de metri, informează publicația O Globo. Groapa era în bucătărie și o săpase chiar el. Visase că va da de aur și demarase lucrarea cu un an în urmă. Nu s-a oprit nici cînd s-a lovit de o stîncă – potrivit mărturiilor unui vecin, în ultimul timp căuta dinamită ca s-o spargă, ba chiar a plătit oameni care să-l ajute să sape mai repede. Groapa ajunsese atît de adîncă încît bietul om, împiedicat și chinuit de vise, n-a avut nici o șansă de supraviețuire. (A. A. D.)

Primăvara trecută, în nordul Italiei, o ursoaică pe nume Gaia a atacat și ucis un tînăr care alerga. Animalul nu era la primul atac asupra oamenilor. Surprinzător, în Alpi mai există urși bruni. Nu tot atît de surprinzător e însă că, după ce în vară s-a hotărît că Gaia (care era ținută în captivitate) nu trebuie „executată”, o organizație pentru protecția animalelor a propus ca ea să fie adusă în România, într-un „adăpost” special rezervat. Între timp, un tribunal italian a decis că ursul nu va fi transferat în România, cum cereau activiștii. Aceștia se plîng acum de „cruzimea” deciziei care face ca animalul să fie ținut într-o cușcă din Italia și nu în condițiile mult mai bune pe care le-ar fi avut în adăpostul din România. Desigur, România a devenit țara la care visează toți urșii. (A. M.)

Ascult podcast-ul Modern Love și se pare că cea mai cumplită afecțiune de care poate suferi cineva este tulburarea de somn întîrziat (delayed sleep phase), care nu seamănă cu insomnia. O femeie în vîrstă de 35 de ani mărturisește că nu poate funcționa decît pe timpul nopții, ceea ce a făcut imposibil să-și găsească un partener de-a lungul timpului sau să aibă prieteni: pur și simplu, ea doarme atunci cînd oamenii sînt activi și invers. Așa se face că femeia s-a întors spre literatură, o profesie pentru adevărații insomniaci și somnambuli – doarme ziua și scrie noaptea. Asta mi se pare o viață cu adevărat liniștită. (I. M.)

O întrebare a făcut înconjurul rețelelor sociale: „Către cei născuți înainte de 1990: care este abilitatea voastră cea mai trivială pe care generațiile de azi n-o mai au?”. Răspunsul cîștigător a fost acesta: „Cunoașterea propriului gen”. (M. C.)

După ce au efectuat o reparație la Tour Eiffel, trei angajați ai unei firme de protecție contra incendiilor au rămas blocați în liftul clădirii. Cum cei trei efectuaseră o reparație de izolare, putem conchide că a fost mission completed. (S. G.)

DACĂ VĂ ÎNTREBAȚI CE CONTRAZICE VÎRSTA, VĂ OFERIM LEGUME ȘI ECHILIBRU

Dacă vă întrebați ce meserie ar trebui să aveți pentru a sta acasă și a fi, totuși, plătiți, vă oferim un răspuns verificat: polițist în Londra. Acum doi ani, un român s-a declarat inapt pentru muncă, invocînd motive de sănătate mintală, după care a transmis departamentului de resurse umane că se simte discriminat din pricina naționalității, dat fiind că șeful său nu îi aprobase pe loc solicitarea. Pînă să fie concediat a durat ceva, mai precis pînă în ianuarie 2024, iar românul, deși nu s-a prezentat la serviciu în tot acest timp, și-a primit în continuare leafa, 37.000 de lire sterline pe an. Ba mai mult, încercînd să verifice situația, colegii săi nu l-au găsit acasă – plecase din țară în mai 2022, către Italia, uitînd să se mai întoarcă. Și-a lăsat la Londra uniforma, legitimația și tableta, plus niște datorii de 8.000 de lire sterline. (A. A. D.)

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Teodosie, a afirmat că bărbații ar trebui să poarte barbă, spunînd că cei „fără barbă sînt ciuntiţi”. Semantica îl contrazice, tocmai bărbații cu barbă sînt neciuntiți. (S. G.)

O şcoală de medicină din cartierul newyorkez defavorizat Bronx a anunţat că va face ca taxele sale de şcolarizare să fie gratuite pe viaţă, pentru toţi studenţii săi, după ce a primit o donaţie de un miliard de dolari. Donaţia a venit din partea lui Ruth Gottesman, fostă profesoară de pediatrie a şcolii şi actuala preşedintă a consiliului său de administraţie. În vîrstă de 93 de ani, ea este văduva şi moştenitoarea unui finanţist de pe Wall Street, apropiat de Warren Buffett, David Gottesman, care a murit în 2022 la vîrsta de 96 de ani. Asta se numește o donație istorică. (A. M. S.)

Un meniu mai puțin obișnuit, dar nu tocmai de sărbătoare (mai precis, cîteva alerte „Infocons” din zona alimentară): „Ananași din Cameron cu reziduuri de pesticide; Carne din Republica Cehă cu particule străine; Sepii și calamari congelați contaminați cu cadmiu; Carne de pui infestată cu Salmonella Infantis; Scoici canadiene infestate cu norovirus genotip I și II; Susan din Emiratele Arabe Unite cu urme de clorați; Halva cu fistic din Turcia infestată cu Salmonella; Pizza din Italia cu plumb și ftalați; Sos peruan cu dioxid de titan; Orez indian cu tiametoxam și triciclazol; Legume de salată din Polonia cu cioburi de sticlă; Ardei vietnamezi cu clorfenapir – sau, la alegere – Ardei din Uganda cu carbendazim și tiofanat-metil; Portocale din Egipt cu deltametrin; Bobi din Croația contaminați cu «MOAH 237» (hidrocarburi aromatice de ulei mineral); File de păstrăv afumat din Chile, importat de Republica Cehă, cu Listeria Monocytogenes.” La desert, vă recomandăm: „Fistic din Republica Islamică Iran și smochine uscate din Turcia – ambele, cu aflatoxine” și tradiționalul „Ceai chinezesc (cu pesticide)” îndulcit cu „Melasă portugheză cu fragmente metalice” sau cu „Zahăr ucrainean contaminat feromagnetic”. Să vă fie de bine! (M. P.)

Județul Brăila ne aduce cîteva nume de firme din Cazașu, Ianca, Însurăței, Chișcani și Făurei: Compromis Impex SRL, Agro Negoiță SRL, Grozav Expedition SRL, Oportun Instal SRL, Bojdeuca SRL, Building Cosmo Future SRL, Înot Performanță SRL, Negru Expert SRL, Dulce Din Copilărie SRL, Lekmit Servus SRL, Bumbăcelul Larei SRL, Estival Com SRL, Iscusit Com SRL, Friptu Conserv SRL, Erosvibe SRL, Magazinul Preferat SRL, Samurai Chef SRL, Jupân Cireașă SRL, Artaflorilor SRL, Dar Cu Har SRL, Bulina Com SRL, Cici Agriserv SRL, Experienzza Mimi SRL, Popsymbolflo SRL, Babyzzz Mad Shop For All SRL, Propiatra Distribuție SRL, Oxigen Profir SRL, Pământ Și Soare SRL, Succes Și Echilibru SRL, Novaorizont Solar SRL, Civic Decor SRL, Pizza La Boboak SRL, Chemarea Îngerilor SRL. (D. S.)

Foto: M.Pleșu

Share