PRIMUL EXEMPLAR DE PERSONAJ NĂSCUT ÎN FRIGIDER A COMIS NU MAI PUȚIN DE 25 DE MODERNIZĂRI CARE SE POT AGRAVA ȘI POT AJUNGE DIN ZIUA DE AZI ÎN CEA DE MÎINE
● Un hipopotam pigmeu, specie în pericol de dispariţie, a venit pe lume în Parcul Zoologic Attica din Atena, fiind primul exemplar din această specie născut la grădina zoologică în ultimii zece ani. Ce oximoronică e uneori natura. (A. M. S.)
● Fostul prefect de Gorj – Dan Morega – a făcut un accident rutier, moment în care s-a constatat că avea permisul suspendat pe motive medicale. Este „doar” a cincea oară cînd amintitul personaj a fost prins la volan fără permis. În cel de-al treilea caz în care l-a prins poliția, conducea chiar o mașină cu girofar și mergea cu viteză, intrînd pe contrasens și făcînd semne celorlalți șoferi să se dea la o parte. Ai zice că individul nu se poate abține să conducă și că are o pasiune irepresibilă. Numai că, în urmă cu vreo 13 ani, tot el a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru corupție. Deci, mai degrabă, pare că nu se poate abține să încalce legea. Și cînd te gîndești că la un moment dat a avut permis să conducă chiar prefectura unui județ... (A. M.)
● O canadiancă a găsit în frigider, bine pitit, un suvenir: o felie din tortul ei de nuntă din 1968. Se pare că aceasta a supraviețuit, tare ca piatra, la peste o jumătate de secol de frigidere schimbate. Tortul cu fructe fusese făcut de una dintre domnișoarele de onoare, iar mireasa avea în plan să savureze temerara felie împreună cu soțul, la aniversarea a 50 de ani de căsnicie, în 2018. Doar că au uitat și, din păcate, mirele nu mai este acum în viață. Bucata de tort a fost descoperită în congelator de fiul femeii. Constatînd că s-a păstrat impecabil și că încă miroase bine, canadianca a decis consumarea ei într-un cadru familial, poate cu puțină glazură adăugată. Nu se teme că s-ar putea îmbolnăvi – se pare că alcoolul, zahărul și grăsimea din prăjitură, precum și faptul că a fost congelată în tot acest timp au conservat-o de minune, ferită de microbi. Cea mai veche tartă cu fructe din lume are 161 de ani. (A. A. D.)
● Un francez care a sosit în Norvegia în căutarea unui loc de muncă a fost condamnat la 21 de zile de închisoare după ce a comis nu mai puţin de 25 de abateri legate de viteză în 19 zile. Poate că omul își căuta întîi o casă. (A. M. S.)
● Un răutăcism nemeritat din partea presei germane, care a publicat recent un articol de satiră intitulat „Bahn s-a săturat – traficul trenurilor a fost externalizat către România”. În articolul din WELT se face chiar o trimitere către Wikipedia: „Conform Wikipedia, România nu are doar o rețea feroviară bine dezvoltată în toată țara, dar are și călătorii ieftine și trenuri punctuale”. Bănuiesc că habar n-au cît îi apreciază, de fapt, CFR-ul pe germani: a păstrat în unele vagoane atenționări în limba germană, deasupra prizelor: „Nur für Rasierapparat”. În ciuda evidentelor modernizări, căci personalul te asigură că nu-ți vei prăji laptop-ul. (S. G.)
● Opt copii și un adult au murit intoxicați, luna aceasta, pe o insulă din Zanzibar, după ce au consumat carne de broască țestoasă. Alți 78 de oameni s-au îmbolnăvit de chelonitoxism, numele intoxicației alimentare extrem de rare provocate de acest aliment, considerat o delicatesă. Ea se manifestă inițial prin simptome gastrointestinale, care se pot agrava și pot ajunge la unele neurologice, hepatice și renale, fără un antidot existent. Autoritățile și medicii avertizează în privința pericolului de a consuma carne de acest fel și recomandă lăsarea la nivel de poveste a versurilor din Alice în Țara Minunilor despre supa de broască țestoasă: „Supă gustoasă / Şi delicioasă, / Supă la cină, / Supă divină”. (A. A. D.)
● Dacă ai zbura din Hawaii spre Antarctica în linie dreaptă ai traversa International Date Line de șapte ori, adică ai trece din ziua de azi în cea de mîine, ai reveni azi, te-ai întoarce mîine, din nou azi, iarăși mîine, pentru ultima oară azi și, în final, ai ajunge mîine la destinație. (M. C.)
PESEMNE CĂ LUMEA AR PUTEA SĂ-ȘI CONSTRUIASCĂ PROPRIA FAMILIE DE PIETRE
● În orașul Bogotá din Columbia s-au înființat școli pentru bărbați unde se predau cursuri practice despre gospodărie și creșterea copiilor. Se pare că pandemia a revelat o problemă majoră în țară, și anume că bărbații nu sînt în stare să aibă grijă de propriile familii, în vreme ce femeile sînt copleșite, pe lîngă munca salariată, de sarcinile casnice, iar la toate astea se mai adaugă și problemele legate de violența domestică. Bărbații învață nu doar să se descurce cu tot ce ține de îngrijirea copiilor și cu tot ce e pe agenda casnică, dar învață să fie responsabili și grijulii. Cel mai mult m-a înduioșat cursul despre cum trebuie împletite codițele. Niște mîini de lemn împletind codițe. Pesemne că lumea a avansat mult, dar oamenii au învățat prea puțin pînă acum. (I. M.)
● La nivel mondial se discută despre cum ar putea arăta viața pe Lună. SUA vor să-și construiască propria infrastructură. Conform planurilor unei agenții afiliate Pentagonului, aceasta include și construirea unei căi ferate. Primul pas a fost deja făcut. S-a decis ca Northrop Grumman, o companie activă în domeniul armamentului și al călătoriilor în spațiu, să realizeze studiul pentru o cale ferată lunară. Nu mai bine ar veni în România pentru implementarea unui scenariu lunar? (S. G.)
● Peter Welburn, un fost traulerist pe rîul Hull din Marea Britanie, a primit de la firma de pompe funebre cenușa soției sale, cu trei săptămîni înainte ca aceasta să fie incinerată. Proaspătului văduv i-a fost înmînată o cutie albă din lemn cu cenușă pe 23 decembrie 2023 – la timp pentru ca răposata să fie pe 24 decembrie alături de familie, în jurul pomului de Crăciun. Dar incinerarea, i s-a comunicat mai tîrziu, a avut loc abia pe 16 ianuarie 2024. „A cui cenușă se află oare în cutia de lemn din sufrageria mea?” – se întreabă trist, nedumerit, furios dl Welburn. „Vreau un răspuns!” Un posibil răspuns ar putea fi: „The burn didn’t go well, Mr. Welburn”. În tot cazul, se poate spune că, după decenii de fidelitate conjugală, dl Welburn și-a petrecut Crăciunul cu o femeie necunoscută sau, cine știe, chiar cu un bărbat. Nu doar la naștere sînt încurcați nou-născuții. (M. P.)
● Azi trecem prin județul Olt, pe la Corabia și Balș, pentru a extrage de acolo niște nume de firme: Fereastra Cora SRL, Buzduneii SRL, Bau Bau Ecologists SRL, Pronatural Gustos AM SRL-D, Eba Fag SRL, Bim Azur Activ SRL, Orizont Activ Total SRL, Minionii Fericiți SRL, Electro Crețu SRL, Creație SRL, Distractiv Brozban SRL, Eleni Bucuria Impex SRL, Frații Tiribuță TRB SRL, Pro Constant Titi SRL, Fabrica De Pietre SRL, Fabrica De Zacuscă SRL, Merci Jana SRL, Cea Mai Cea SRL, Mario Marin Marinel SRL, Dimensione Noblesse SRL, George Vis SRL, Tortoni Trei Efffe SRL, Laur Uriaș SRL, Tărâmul Dinților SRL, Transmineral SRL, Nicu Acoperiș Construct SRL, Inovativ Feeric C.C. SRL, Modern Funercor SRL, Beton Amprentat Adi Și Raul SRL, Ecoabsolut Colect SRL, Agenția Internațională De Investigații Secret Intelligence SRL, Restaurant Mirific SRL, Fizioarta SRL, Distins Stil SRL, Ferma De Porci Purcelușul Fericit SRL, 12 Fix Venera SRL, Calitate Bună SRL, Agrologomarius SRL, Împinge Tava La Gigică SRL. (D. S.)