LA NIVELUL OAMENILOR BUNI AU FOST DEPISTATE ÎNTREBĂRI ÎN PAS CU VREMURILE, O FĂRÎMĂ DE LOGICĂ ARZÎND ȘI UN MAGNET
● Pe 8 mai, o alertă a Autorității pentru Protecția Consumatorului avertiza că, la nivelul Uniunii Europene, au fost depistate corpuri străine în produsele de panificație. Alarma s-a dovedit a fi falsă. În urma cercetărilor ulterioare s-a constatat că era vorba de un proces incipient de transsubstanțiere. (M. P.)
● La o primărie dintr-o comună din Mehedinți candidează doi soți, din partea a două partide diferite. Titlul de primar nu va rămîne în familie, pentru că cei doi se află în proces de divorț. Viitorul fost soț, actualul primar, pare șocat de situație: „Sincer, n-am crezut că poate să aibă atîta nebunie, să vină să se contreze cu mine și la alegeri!” (Digi24.ro), dar nu are emoții, spunînd că firea recalcitrantă a femeii nu are ce căuta în fotoliul de edil. De cealaltă parte, consoarta declară că și pînă acum s-a implicat în proiectele primăriei și că e nevoie de o schimbare la vîrf – un primar care să fie mereu prezent la program pentru a rezolva problemele oamenilor, nu doar cînd se apropie alegerile. Rămîne de văzut cine va ieși la primărie, întrucît divorțul pare să-i facă pe amîndoi cîștigători. (A. A. D.)
● La FC Torino, echipa concurentă a lui Juventus din același oraș, e înscris un jucător pe nume Buongiorno, Alessandro Bongiorno. La FC Brighton, din Anglia, există un jucător pe nume Buonanotte, Facundo Buonanotte. Primul e fundaș, cel de-al doilea mijlocaș. Amîndoi sînt buni, dar să nu se creadă că unul joacă ziua și celălalt noaptea. (A. M.)
● Deși UE a înăsprit regulile privind azilul și migrația, sistemul încă nu funcționează după normele stabilite: recent, un maidanez român a fost prins că a intrat ilegal în Germania. Cățelul se strecurase în portbagajul unei mașini, fără înștiințarea proprietarului, și a călătorit mai multe zile pînă în orașul Lübeck. Impresionați, nemții nu l-au luat la întrebări, ci i-au acordat pe loc drept de ședere și l-au condus la un adăpost de animale pentru asistență medicală. (S. G.)
● După 140 de ani de istorie și succes, Victorinox, marca elvețiană care produce celebrul briceag roșu cu cruce albă, întîmpină dificultăți și dorește să producă un briceag fără lamă. Poate părea un nonsens, dar oamenii încearcă să fie în pas cu vremurile și să reziste pe piață. (A. M. S.)
● Tabloul „Originea lumii” de Gustave Courbet a fost stropit cu vopsea roșie de două tinere, care au scris pe geam inscripția „Me Too”, susținînd că „ce era permis în trecut, acum tinerii nu mai vor”. Avînd în vedere tabloul ales și mesajul, caut o fărîmă de logică: probabil, nu erau activiste, ci cosmeticiene chitite să facă reclamă unui salon de epilat. (S. G.)
● „Catedrala Notre-Dame s-a sinucis arzînd, sleită, în fața celor care au prefăcut-o într-un obiectiv turistic care trebuie să se consume”, crede un personaj dintr-o povestire de Pedro Almodóvar din volumul Ultimul vis, tradus la Editura Litera. (M. C.)
● Enumerăm cîteva dintre cele mai năstrușnice produse neconforme sau periculoase depistate recent de Infocons: „Orchestra Prémaman – Schimbarea mesei cu unitatea de baie la capăt, pliabilă; Enchanteur – Pulbere de corp parfumată albă; Set de jucării de baie colorate, care include trei pești flexibili din plastic (galben, portocaliu, albastru deschis) și un elefant roz, o plasă de pescuit cu mîner din plastic rigid, o tijă de pescuit cu un mîner stilizat flexibil de scîrțîit din plastic, o bobină de filet și un magnet; Un iepuraș de jucărie moale cu sclipici alb și roz reversibil și o suzetă atașată de un șir. Ochi negri, nas roz din plastic dur. Burta iepurașului este textilă. (Cînd frecați jucăria cu mîna, culoarea balanței se schimbă)”. Am mai spus-o și o vom repeta de oricîte ori e nevoie: nu tot ceea ce sclipește, e roz, moale sau parfumat se mănîncă. (M. P.)
POȚI FI OMUL ÎNGRIJORAT CĂ FABULA SE APROPIE PERICULOS DE CINEVA?
● În Thailanda, o femeie de serviciu a devenit milionară peste noapte. Nutwalai Pupongta a lucrat aproape douăzeci de ani ca menajeră în casa de vacanță a unei femei de afaceri din Franța, Catherine Delacot. Se pare că antreprenoarea de 59 de ani suferea de o boală incurabilă, în urma căreia dezvoltase o depresie și s-a sinucis, lăsînd moștenire averea de 2,5 milioane de euro femeii de serviciu. De multe ori nu trebuie să ai noroc ca să cîștigi la Loto, poți fi omul de serviciu în casa potrivită. (I. M.)
● În Germania, partidul de stînga Die Linke e foarte îngrijorat că prețul unui kebab se apropie de 10 euro. Prag psihologic! Deocamdată costă cam 8 euro, dar prețul crește cu inflația. Pentru Die Linke, kebab-ul este deja o mîncare națională, iar faptul că tot mai mulți tineri consumă regulat acest produs culinar oriental arată necesitatea intervenției statului. Și cum poate interveni statul în viziunea stîngii? Cu subvenții! Așadar, Die Linke cere cancelarului să plafoneze prețul unui kebab la 4,90 euro pentru populația generală și la 2,50 euro pentru tineri. Na, multiculturalism: kebab amestecat cu marxism! (S. V.)
● Muzeul de Artă Veche și Nouă din Tasmania (Australia) se luptă pentru a-și păstra expoziția rezervată exclusiv femeilor, după ce un tribunal a dispus ca bărbaților să li se permită accesul în conformitate cu legile antidiscriminare. Kirsha Kaechele, artista care a avut ideea salonului, a declarat că va contesta hotărîrea și va transforma salonul îmbrăcat în catifea într-o toaletă pentru femei și într-o biserică – ceea ce îi va permite să continue să funcționeze ca spațiu destinat exclusiv femeilor. Povestea asta parcă amintește de versul din fabula lui Grigore Alexandrescu: „Că voi egalitate, dar nu pentru căței”. (A. M. S.)
● Cu un an în urmă, pe piața spaniolă de cosmeticale apărea un produs neconform și periculos, contaminat cu 2-4-terț-butilbenzil-propionaldehidă: „Jesús Gómez – apă de toaletă destinată femeilor” – cunoscut și sub numele „Gómez, cancerul femeilor”. (M. P.)
● O veste bună pentru cei cîțiva care mai scriu scrisori pe hîrtie, le pun într-un plic și le trimit cuiva apropiat, fie acela (sau aceea) cineva plecat de mult: municipalitatea din Charleville-Mézières (Franța) a organizat un concurs de proiecte pentru realizarea unei noi cutii de scrisori destinată corespondenței adresate lui Rimbaud, întrucît vechea cutie de scrisori a fost deteriorată de o furtună în ianuarie 2023. Citez din comunicatul de presă al municipalității: „Arthur Rimbaud (1854-1891) este înhumat în cimitirul de pe strada Charles Boutet din Charleville-Mézières. De mai multe decenii, poetului decedat i se trimit cu regularitate scrisori. Pentru conceperea acestei noi cutii de scrisori vor trebui avute în vedere mai multe elemente. Fiind instalată în exterior, la intrarea cimitirului, se va acorda o atenție deosebită contextului peisagistic, proximității de mormîntul poetului, precum și perenității materialelor și durabilității lor. Iar fiindcă cimitirul este situat în perimetrul din preajma unor monumente istorice, sînt recomandate nuanțele de brun, cafeniu și bej“. În comunicat se mai spune că proiectele trebuie depuse pînă la data de 31 mai 2024, noua cutie de scrisori urmînd să fie instalată cel mai tîrziu pe 15 octombrie 2024. Așadar, după 15 octombrie îi puteți scrie poetului (dacă n-ați făcut-o pînă acum) pe adresa: Arthur Rimbaud, Cimetière de Charleville-Mézières, Av. Charles Boutet, 08000 Charleville-Mézières, France. (D. S.)
Foto: A. Vrana