Cu ochii-n 3,14

Într-o mare librărie bucureșteană, am surprins o conversație plictisită între doi vînzători tineri.

PENTRU PĂRINȚII SUBȚIRI, REMUȘCAREA ÎNCEPE ÎNTR-UN MOD MAI SUBTIL, DE LA RELAȚIA DIRECTĂ CU O ÎNTÎRZIERE PRINTRE PIETRE

 

Într-o mare librărie bucureșteană, am surprins o conversație plictisită între doi vînzători tineri. El tocmai îi spusese ei că a citit o carte foarte lungă. Ea îi făcea morală: „Asta numești tu carte lungă? Pentru mine, o carte lungă începe de la 300 de pagini în sus”. Bănuiesc că nici unul dintre cei doi nu va citi în veci cartea Frumoasa domnului de Albert Cohen. (S. G.)

Doi români de 21 și 25 de ani au fost refuzați de vînzătoarea dintr-un magazin de unde voiau să cumpere un iepure. Mai exact, deși au prezentat buletinele, li s-a cerut să vină cu părinții. Au fost revoltați și s-au plîns pe rețelele sociale, mai ales că părinții unuia dintre ei nu mai sînt în viață, iar tînărul mai are un iepure acasă și îi căuta un companion. Cei mai mulți oameni din spațiul online i-au ținut însă partea vînzătoarei, considerînd că, probabil, tinerii erau îmbrăcați ciudat sau nu păreau de încredere, iar animalul ar fi riscat să nu încapă pe mîini bune. Unii au opinat că vînzătoarea trebuie totuși reclamată pentru discriminare și că iepurelui i-ar fi mers mult mai bine într-un cămin decît în cușcă, cu muzică și copii care țipă în jurul lui. (A. A. D.)

La Turnu Măgurele, o mașină rula pe șosea, transportînd pe acoperiș un bărbat care amenința trecătorii și pe ceilalți șoferi cu o armă de tip airsoft. Granițele dintre realitate și ficțiune sînt foarte subțiri. (I. M.)

Un bărbat american s-a înfățișat la Poliție pentru a mărturisi că tocmai și-a ucis tatăl. Poliția l-a reținut imediat, doar pentru a constata că, de fapt, tatăl bărbatului trăia și asupra lui nu avusese loc nici o tentativă de paricid. Oare ce avem aici: confesiune timpurie, autodenunț prematur, regret precipitat, wishful thinking suprapus cu remușcarea? (M. C.)

În parcul IOR din București, primarul de sector Negoiță (al doilea) a construit niște fîntîni arteziene. Nu le-a prezentat ca pe un spectacol inaugurat chiar înainte de alegeri, cu potențial electoral, ci într-un mod mai subtil, de-a dreptul ecologic, ca pe niște fîntîni care contribuie la aerisirea apei din lac. Îți vine să crezi că fără ele lacul ar fi devenit o baltă insalubră. Odată cu asta însă, vaporașul de agrement cu care se plimbă lumea nu mai poate parcurge decît o jumătate din traseu. Cealaltă jumătate e blocată de fîntîni. Daune colaterale. (A. M.)

Unul dintre cele mai competitive recorduri din lista Guinness este „cele mai multe tracțiuni la bară făcute într-un minut”. Nu ține doar de bicepși, ci de multe altele, iar antrenamentul este foarte dificil și îndelungat. În acest moment, recordmenul este un anume Adam Sandel care a făcut 77 de tracțiuni la bară într-un minut. Surpriza pentru cei plini de prejudecăți legate de fizicul intelectualilor este că Sandel este profesor de filozofie la Harvard. În cărțile lui, Sandel susține că rețeta vieții fericite este alcătuită din trei ingrediente: autonomie individuală, prietenie și relația directă cu natura. Iar tatăl lui este chiar faimosul profesor de etică, de la Harvard, Michael Sandel. Să mai zică cineva că filozofii nu sînt musculoși! (S. V.)

O carte împrumutată de la o bibliotecă din Helsinki a fost returnată cu o întîrziere de 84 de ani. Este vorba despre traducerea în finlandeză a romanului istoric Refugiații, de Sir Arthur Conan Doyle. Cînd vine vorba despre cărți, timpul chiar e relativ. (A. M. S.)

Un surfer din Australia, Matt Cuddihy, care curăța fundul oceanului de deșeuri, a găsit un ceas de lux Rolex Submariner, vechi de cîteva decenii. Modelul respectiv a fost produs în perioada 1962-1989, iar exemplarul se odihnea printre pietre, cu ecranul parțial opac din pricina mișcării constante a nisipului. După ce a fost curățat cu atenție, s-a dovedit că secundarul încă marca trecerea timpului. Pe spate avea o inscripție care trimitea la deținătorul său. Cu ajutorul rețelelor sociale, după sute de mesaje cu sfaturi venite, cel care l-a găsit a reușit să-l restituie proprietarului de drept. Acesta îl primise la vîrsta de 18 ani de la tatăl său, membru al forțelor navale australiene, deci avea o semnificație simbolică. Îl pierduse în ocean, cu mai bine de cinci ani în urmă, și acum consideră că redobîndirea lui a fost un miracol. Valoarea unui astfel de ceas este estimată la cel puțin 10.000 de dolari, iar firma care l-a produs s-a implicat în poveste și l-a restaurat complet. „Înapoi la Casio”, a scris pe Instagram Matt Cuddihy, după ce Rolex-ul s-a întors acasă. (A. A. D.)

 

SE PARE CĂ SIMBOLUL TRECĂTORULUI ÎNALT VINE DIN SECOLUL AL XVII-LEA ÎN CÎTEVA MINUTE

 

Citesc cîteva versuri din volumele recente ale unor poeți români „promițători”, iar versurile sună cam așa: „odată cu primele cireșe desenîndu-ne cercuri în cerul / gurii cu sîmburi netezi ca niște sfîrcuri de fetițe”; sau (dintr-un „poem pentru fund”): „o frumoasă prizonieră a chiloților care (zici tu) / se cere eliberată din captivitate”. Se pare că în poezia românească de azi granița dintre poezie și libidinoșenie nu mai există. (I. M.)

Simbolul @, folosit în adresele de e-mail, denumit „melc” de italieni, „coadă de maimuță” de olandezi sau „ureche de lună” în Kazahstan, vine, de fapt, de la monahii copiști din Evul Mediu. Responsabili cu copierea cărților, aceștia căutau metode pentru a economisi timp. Semnul @ ar proveni din fuziunea literelor care compun cuvîntul latin „ad”. Un alt mit spulberat: nu sîntem mai creativi decît înaintașii noștri. (S. G.)

La Piața Romană, o idee de banking originală se năpustește asupra trecătorului dintr-un panou publicitar imens, ancorat pe fațada unui bloc: „Încă aduni cheltuielile lunare cu pixul? Hai să le vezi pe toate împărțite în Gogoașa de cheltuieli!“. Sună apetisant, dar am să mă abțin. (D. S.)

Recentul dosar Coldea și mai vechiul dosar de trafic de minore „Shanghai”, în care o serie de polițiști, ofițeri SRI și inspectori ANAF au protejat mafia chineză din București, îl au în comun pe același om de afaceri chinez Wang Yan; perchezițiile informatice au scos la iveală următorul mesaj SMS trimis de un înalt funcționar al statului român către dubiosul om de afaceri: „Sorcova și sorcovare să ai frate p*** tare, coa**** să-ți fie pline doar cu icre d-alea fine și să le depui măi frate în muieri de calitate sau gurițe parfumate!”. Totodată, un nou proiect de lege propune introducerea unei pedepse cu închisoare de la 1 an la 3 ani pentru fapta săvîrșită în public de dispreț pentru însemnele României și pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile. Parcă ar merita 3 ani de pușcărie ca să-i poți lua la șuturi (în coa**) și înjura de mamă, de țară, de semne și însemne pe toți demnitarii patriei. (M. P.)

La Milano au fost expuse operele unui pictor necunoscut din Lombardia care, încă din secolul al XVII-lea, și-a înfățișat subiecții îmbrăcați într-un denim bleu, ca acela din care sînt confecționați blugii. Asta înseamnă că sîntem în ton cu moda de la 1600. (A. M. S.)

Cănile Stanley au declanșat o adevărată obsesie printre americani. Termoizolante, din oțel inoxidabil, prevăzute cu un pai și lansate în diverse colecții fistichii, costînd în jur de 50 de dolari, au ajuns să fie vîndute online cu de cinci ori mai mult, mai ales dacă provin dintr-o ediție limitată. De Ziua Îndrăgostiților, oamenii s-au călcat în picioare în magazine și le-au epuizat în cîteva minute. Mai recent, o tînără de 23 de ani din California, reclamată de un supermarket pentru că nu a plătit, a fost urmărită de poliție și acuzată de furt. Oamenii legii au găsit în mașina ei nu mai puțin de 65 de căni Stanley de diverse tipuri, furate, valorînd peste 2.500 de dolari. (A. A. D.)

Foto: A. Damian

Share