Cele mai educative alegeri!

La vîrsta de mijloc, pare că am învățat ceva din experiențele trecute

…cel puțin de pînă acum. Știu, par unele complet aberante, haotice, capabile să ducă orice încredere în raționalitate în noaptea deznădejdii. Și sînt. Ieșiți, însă, din fierbințeala alegerilor, vom începe să le întrevedem, tot mai limpede, învățămintele. Ce n-a izbutit educația izbutește, ca-ntotdeauna, istoria. Uneori mai devreme, alteori mai tîrziu. Primele lecții au început deja să fie vizibile, dar sînt convins că-n următoarele săptămîni (și ani!) vom avea din ce în ce mai multe. De-abia aștept.

Să începem: cine a fost mai eficient ca „influencer“ pentru Călin Georgescu și „suveraniști“? TikTok sau CSAȚ, CCR și AEP? Cine cîștigă mai mult de pe urma acestor decizii, dacă nu tot „suveraniștii“ și Călin Georgescu, cei care urcă în sondaje pozînd ca opozanți ai unui sistem corupt care ignoră „voința poporului“? Să recapitulăm: în primele zile după primul tur de alegeri prezidențiale, cînd TikTok începuse deja să fie identificat ca inamicul nr. 1 al statului, atît Serviciile, cît și președintele Iohannis au declarat public că nu există dovezi concludente de influențare prin social media suficient de puternice pentru a modifica substanțial rezultatele. Doar vreo trei zile mai tîrziu, aceleași instituții s-au întîlnit în CSAȚ și-au descoperit altceva. Încrederea în instituții de bază ale democrației s-a prăbușit și mai tare. CCR s-a grăbit și-a cerut renumărarea voturilor în mai puțin de 24 de ore! Și eu aș vrea să devin mai ’năltuț pînă mîine, dar am învățat din vreme că nu se poate. AEP a pocnit din călcîie și-a declarat „Da’, să trăiți!“. Poate nu în 24, ci așa, pînă duminică. Sau luni. Sau marți. Ne mai tocmim.

Și-acum să chibzuim. Dacă decizia reluării primului tur ar fi anunțată după alegerile parlamentare, nu va putea fi rezultatul acestora declarat fraudat din start, fiind manipulat de rezultatele din primul tur? Nu poți avea alegeri corecte bazate pe unele fraudate. CCR ar fi prima instituție cu două coșmaruri constituționale de rezolvat – și ambele produse cu mîna lor. Cu alegeri prezidențiale și parlamentare reluate, România ar deveni nu Cenușăreasa, ci cenușa Occidentului, de rîsul curcilor. Au fost acei cîțiva oameni numiți de către partidele „tradiționale“ (predominant PSD) agenți din umbră ai AUR și ai lui Georgescu? Ai lui Iohannis, cum s-a speculat? Ai Rusiei? Manipulați de TikTok? Sau au fost doar incompetenți și slugarnici, ca orice subaltern numit care încearcă să ghicească și fără vreun ordin explicit dorințele stăpînilor, precum lacheii de la curtea Regelui Soare sau cei de la curtea lui Ceaușescu? Acești oameni se grăbesc să le îndeplinească dorințele ascunse, în speranța unor recompense viitoare. „Tovarășu’, veți avea o scamă!“ (Mai știți bancul?) Care dintre variante e mai credibilă? 

Din fericire, celebrele vorbe ale conservatorului „de modă veche“ P.P. Carp s-au confirmat încă o dată, ca-n atîtea alte momente de cumpănă istorică: „România are atîta noroc, încît nici nu are nevoie de oameni de stat!”. În doar cîteva zile, astrele s-au aliniat: România a fost și primită în Schengen-ul terestru – o aspirație legitimă de vreo zece ani încoace –, românii circulă fără viză chiar și în înspăimîntătoarea Americă – un alt anunț așteptat de decenii. Să ridice două degete toți românii care, scîrbiți de UE și SUA, promit să renunțe de bunăvoie la asemenea „belele“! Acesta a fost doar începutul. Vorba unui cîntec din vechime: „Cine are noroc, are / Pune piatră și răsare!“.

Politic vorbind – și surprinzător! –, primii care s-au adaptat rapid acestor schimbări au fost, de această dată, unii dinozauri. Generalul Ciucă și-a dat demisia. Din postura de „jupîn“, Marcel Ciolacu a avut, de bună seamă, instincte politice mai bune decît lacheii pe care e construit sistemul: a realizat cui servește decizia și a anunțat răspicat că, indiferent de rezultatul renumărării, se retrage din cursă. După îndelunga – și obișnuita – perioadă de „meditație“, a ieșit la rampă pînă și molcomul președinte Iohannis. Nu doar că și-a cerut iertare poporului român – un gest tardiv, dar o zvîcnire de bun-simț –, dar a și sugerat, cît se poate de transparent, că mai urmează doar alegerile prezidențiale din 8 decembrie. Orice contestare a alegerilor din partea vreunei instituții n-ar face decît să șubrezească încrederea în procesul democratic.

Bate șaua să priceapă iapa. Cînd și-au înțeles „ordinele“, aceiași slujbași au început, umili, să găsească soluții pentru a „drege busuiocul“. Bunăoară, CCR a descoperit că poate recunoaște unele fraude la numărarea voturilor, dar nu suficient de importante pentru a justifica anularea rezultatelor. (Scriu asta înaintea anunțului de luni.) La AEP, Toni Greblă nu s-a lăsat mai prejos: a ieșit deja să anunțe că numărătoarea nu a modificat „pînă acum“ ordinea candidaților și că rezultatele primului tur din diaspora vor ajunge în țară doar pe 2-3 decembrie. Ce mai contează cîteva zile în plus? Pe baza primelor estimări de duminică, putem afirma că niciodată imnul național „Deșteaptă-te, române!“ nu a fost mai binevenit ca de acest 1 Decembrie.

Unii l-au ascultat, dar mulți erau prea confortabil instalați în somnul „cel de moarte“ (începe să nu mai fie o metaforă!). Unii visează că-și păstrează sinecurile și că banii vor veni de la centru. Alții visează viitorul în care va curge lapte și miere, ortodoxia e salvată de ideile New Age (!), contabilitatea va deveni o vorbă goală. Banii vor fi trimiși prin rugăciune direct în conturile BNR (că miliardele de la UE nu mai vin) ș.a.m.d. Ar fi amuzant să discutăm cum vom comunica telepatic, fără telefoane, așa cum se coordona Ștefan cel Mare cu răzeșii, dacă nu ar fi dramatic. 

În funcție de cum se va vota duminica următoare, vom vedea ce urmează. PSD dă deja semne de re-readaptare: AUR nu e chiar rău, parcă și madam Șoșoacă e mai zveltă, din profil e aproape fotomodel, nici demisia lui Ciolacu nu e chiar demisie ș.a.m.d. „Porcul“ Simion (Șoșoacă) și „scroafa“ (Simion) Șoșoacă încep să devină un cuplu love-hate-love, à la Richard Burton și Elizabeth Taylor. PNL – singurul care pare decis să se reformeze – mai are și un întreg sistem de slugi de care va trebui să se lepede. Nu va fi ușor.

În cele din urmă, alegerile nu se vor da între influențele TikTok sau alte media – nu despre mîna Rusiei e vorba, nu despre „suveraniști“ și „europeniști“ –, nu se vor da între grîu și neghină. Acum se vor alege slugile de oamenii liberi. Dinozaurii stau în cumpănă – unii aleg să fie oameni liberi, alții își caută încă noii stăpîni. „Suveraniștii“ și l-au găsit.

Share