D-ul din D-Day

Franța a avut propria terminologie care desemna începutul unui operațiuni militare în timpul Primului Război Mondial, „le jour J“

Ziua de start a operațiunii militare a Aliaților din Normandia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 6 iunie 1944 (marcată pe măsura semnificației săptămîna trecută la împlinirea a optzeci de ani), a rămas cunoscută ca „Ziua Z”; „D-Day”, cu alte cuvinte. Nu poți să nu te întrebi de unde vine „D-ul” în acest caz (sau poți, dar de ce să nu o faci?). Explicația este mult mai simplă decît ne-am aștepta, cumva invers proporțional cu însemnătatea momentului istoric în sine. Se pare că este vorba doar de o simplă terminologie militară folosită încă din timpul Primului Război Mondial. Există un ordin militar al Armatei americane din septembrie 1918, care transmite că „Armata va ataca la ora H în ziua Z, cu scopul de a forța evacuarea...”. Deci „D-ul” vine pur și simplu de la cuvîntul „day”, care înseamnă „zi” în limba engleză, desemnînd astfel ziua în care este inițiată o operațiune militară. Zilele de dinainte sau după ziua D erau identificate de militari și chiar de istorici folosind plus sau minus. D + 3 ar însemna, deci, trei zile după ziua D.

Însuși generalul Dwight Eisenhower a primit întrebarea cu „D-ul” într-o scrisoare în anul 1964 și a răspuns prin intermediul asistentului său, generalul Robert Schultz: „Vă informăm că orice operațiune amfibie are o dată de pornire; așadar, este folosit termenul prescurtat «D-Day»”. În plus, generalul a specificat că au existat mai multe astfel de operațiuni militare în cel de-al Doilea Război Mondial pornite în zile D, doar că invazia din Normandia din 6 iunie 1944 a fost cea mai amplă și cea mai cunoscută, de aceea și D-ul ei a rămas simbolic în istoriografie și în conștiința oamenilor.

Din ciclul „cîte națiuni, atîtea prescurtări militare“, Franța a avut propria terminologie care desemna începutul unui operațiuni militare în timpul Primului Război Mondial, „le jour J“, iar Regatul Unit folosea codul „Z-Day” pentru același lucru.

Dincolo de litere, codificări și terminologii, important a rămas efectul intervenției militare din Normandia, care a antrenat mai multe forțe decît poate ne-am putea imagina. Și idei. Un mic exemplu: înaintea declanșării operațiunii din Normandia, Aliații au vrut să inducă în eroare inamicul făcîndu-l să creadă că debarcarea se va desfășura în alt loc, la Pas de Calais. În acest scop, în zonă au fost aruncate pe cale aeriană foițe de aluminiu care, interceptate de undele radio ale radarelor germane, să sugereze că spațiul ar putea fi survolat de aparate de zbor.

La scară istorică, D + optzeci de ani nu înseamnă foarte mult, dar ce departe pare totuși astăzi D-Day. Sau nu?

Share