Evoluția condițiilor de prezentare grafică a cărților din secolul trecut i-a făcut pe mulți artiști să își îndrepte atenția (și pensula) și în această direcție, ilustrația de carte.
În atare context, o frumoasă și lungă colaborare s-a conturat (în tuș ori în acuarelă) între Regina Maria a României și pictorul Ignat Bednarik. Artistul a desenat pentru lucrările Reginei timp de aproape douăzeci de ani, cu intermitențe.
Prima colaborare a vizat coperta cărții Crinul vieții, apărută în anul 1913 la editura Socec, una dintre primele edituri din România. Coperta, desen în tuș sepia și acuarelă, era împodobită cu lujeri de crini albi stilizați și avea textul CRINUL VIEȚII / Poveste de A.S. Regală Principesa Maria.
Tot pictorului Bednarik i-a încredințat Regina Maria, în timpul războiului, și ilustrarea cărții ei O poveste de la Sfîntul Munte, tradusă de Nicolae Iorga, menită a fi vîndută în folosul răniților. „Majestatea Sa Regina a fost încîntată de noua pagină. Te rog, să fii bun să vii cu desenurile cele începute, căci Majestatea Sa ține mult să le vadă, așa neterminate”, i se transmitea pictorului din partea Casei M.S. Reginei, prin scrisoarea semnată de Doamna de Onoare C. Cincu, după cum aflăm din lucrarea Familia Bednarik în arta românească, semnată de Beatrice Bednarik și Alexandru Davidian. Era vorba despre desenele pentru lucrarea menționată anterior. Niște ilustrații în acuarelă și în... bucluc. Ca să nu îl numim ghinion. După ce au fost executate de pictor, desenele au fost trimise la Londra pentru a fi reproduse acolo. Din memoriile artistului aflăm că: „Pe drum ilustrațiile mele dispărură ca prin farmec. Nimeni nu mai știu de ele și nici la destinație nu ajunseră, așa că o serie de 14 ilustrații se volatiliză fără a-i mai da de urmă vreodată”. Mai tîrziu, pictorul a realizat o parte din aceste ilustrații pentru o altă ediție a cărții.
În arhiva colaborării dintre regină și artist se mai găsește și coperta romanului Regine încoronate, trei ilustrații pentru povestirea „Ce a văzut Vasile soldatul”, precum și ilustrațiile povestirii „Mama Frosa” publicată în revista Steaua Copiilor. Printre acestea și printre altele, se află și un calendar.
Coperta Calendarului Regina Maria 1918 este o altă lucrare realizată de Ignat Bednarik pentru regină. Vorbim despre o litografie pe hîrtie (Iași, 1917) care o înfățișează pe Regina Maria în uniforma Crucii Roșii, ținînd în brațe trei copii, pe un fundal de cer întunecat. Aerul de vădită tristețe este încununat de chenarul de spini în care este încadrată scena. Doar că istoria anului 1918 a suflat printre filele calendarului – spre final, ce-i drept – și alt aer, de izbîndă și bucurie, spulberînd tristețea. C-așa-i în desenul istoriei, nu prea știi cum alunecă pensulă și nici în ce nuanțe se scaldă.