CONFERINȚELE DILEMA LA ORADEA: VIRTUȚILE BUNEI GUVERNĂRI: 16-18 MAI 2024; SINAGOGA NEOLOGĂ ŞI MUZEUL ȚĂRII CRIȘURILOR

Conferințele Dilema revin, între 16 și 18 mai, la Oradea, oraș în care acest proiect cultural itinerant se întoarce pentru a treia oară.

Conferințele Dilema revin, între 16 și 18 mai, la Oradea, oraș în care acest proiect cultural itinerant se întoarce pentru a treia oară.

Invitații din acest an ai Conferințelor, în ordinea prezenței lor pe scenă, sunt: Sever Voinescu, Daniel David, Valeriu Stoica, Emil Hurezeanu, Doru Antonesi și Toni Grecu. Ca de obicei, moderatorul evenimentelor este redactorul-șef al revistei Dilema, Sever Voinescu.

 

Dacă anul trecut, tema propusă la Oradea de Conferinţele Dilema a fost “Ce-au fost și ce-au ajuns. Despre mărire și decădere în istorie”, în acest an organizatorii au decis să meargă pe o temă cum nu se poate mai actuală: "Virtuţile bunei guvernări". 

 

”Într-un an sufocat de alegeri, Conferințele Dilema au decis să vorbească despre ce înseamnă buna guvernare fără să vorbească despre partide și candidați sau despre actualul Guvern și actuala Opoziție. Este așa ceva cu putință? Dar, mai ales, este așa ceva relevant pentru oamenii care caută acum răspunsul concret la întrebarea concretă ”eu cu cine votez?”. Da, este! Nu doar că este cu putință, dar este absolut necesar. A te plasa corect și sănătos în dilemă înseamnă că tocmai acum, cînd toată lumea se precipită spre un răspuns clar, să facem un pas în spate și să privim în perspectivă largă. Tema bunei guvernări nu este doar o chestiune pur politică, ci și una de etică, de istorie, de filozofie, de drept, de psihologie. Conferințele ”Dilema” aduc aceste perspective acum, cînd este mai mare nevoie de ele, nu doar pentru români, ci pentru toți europenii”  - Sever Voinescu, redactor-șef revista Dilema.

 

Intrarea la toate cele șase evenimente întinse pe parcursul celor trei zile este liberă.

 

 

Programul Conferințelor Dilema la Oradea:

 

Joi 16 mai, Sinagoga Neologă

ora 19.00, Sever Voinescu

Umanism și bună guvernare

 

Sîntem tot mai obișnuiți să credem că o bună guvernare este aceea care ține costul vieții jos și satisfacția generală sus. Mai nou, pretindem guvernărilor să ne rezolve tot mai multe probleme (educația copiilor, sănătatea noastră, confortul, pacea, libertatea, siguranța în toate sensurile, de la cea a străzii, la cea a zilei de mâine) și să devină, astfel, furnizori de fericire. Dar buna guvernare nu este una care te face fericit, ci una care, în limbaj kantian, tratează pe toți oamenii și pe fiecare în parte conform unei maxime universale umaniste. Ce poate însemna asta în Europa veacului nostru? 

 

ora 20.30, Daniel David

Despre "mindsetul" leadershipului actual în politică. Cum este și cum ar trebui să fie 

 

Leadershipul are atât o componentă de predispoziție genetică, cât și o contribuție decisivă a mediului, în care nucleul psihologic ocupă rolul fundamental. Vom analiza această structură "psihobiologică", cu implicații pentru leadershipul politic, atât într-un model descriptiv (cum este), cât și în unul prescriptiv (cum ar trebui să fie). 

 

Vineri 17 mai, Sinagoga Neologă

ora 19.00, Valeriu Stoica

Buna guvernare și reaua guvernare în 3 fresce de Ambrogio Lorenzetti 

 

În Palazzo Pubblico din Siena, în Sala dei Nove, sunt trei fresce care înfățișează buna guvernare și reaua guvernare, fiecare cu efectele ei specifice.  Geniul artistic al lui Lorenzetti a făcut posibilă dublarea emoției estetice de o invitație la meditație asupra modului de a guverna comunitatea. Fără să coboare vreo treaptă pe scara exigenței estetice, pictorul reușește să transmită mesaje tulburătoare asupra rostului guvernării, asupra consecințelor benefice sau malefice ale diferitelor forme de guvernare. Un adevărat tratat de filosofie politică este sintetizat în șase scene care alcătuiesc cele trei fresce, cu denumirea Alegoria și efectele bunei guvernări și ale relei guvernări

 

ora 20.30, Emil Hurezeanu

Reversul sau Eșecul Europei

 

Conferința va fi orientată mai ales spre ceea ce nu mai sunt Virtutea în Politică și Buna Guvernare, deci o poveste despre Reversul sau Eșecul Europei: anamneză, diagnostic, tratament sau prevenirea lor. Spectrul amenințărilor ultimative la adresa Europei este mai mare decât suma avantajelor ei îmbietoare. Europa se află într-un moment al balansării (tipping point): dinspre Vest spre Est, dinspre federalism spre naționalism, dinspre democrație spre autoritarism. Cum funcționează, în această constelație ,"Virtutea în Politică și Buna Guvernare"?

 

 

Sâmbătă 18 mai, Muzeul Țării Crișurilor

ora 17.00, 

Umor, prostie și fake news din '89 până azi
Conferință spectacol de Toni Grecu. Cu Toni Grecu și Doru Antonesi

 

România este singura țară din univers care se trage dintr-o piesă de teatru satirică. Nici nu știm dacă pentru asta trebuie să-l iubim sau să-l urâm pe Caragiale. Prea ne-a pus oglinda în față și prea ne arată cât de mediocri, de stupizi, de fanfaroni și de veseli suntem când facem politică, alegeri și ne dăm patrioți.  Un show irepetabil, inspirat și savuros despre râs, România profundă, România prostiei, politicii și comediei, așa cum sunt ele de la Nicolae Ceaușescu până azi.

 

______

 

Conferințele Dilema la Oradea sunt organizate de APTOR – Visit Oradea

Partener strategic: UniCredit Bank

Un proiect inițiat de: revista Dilema, Grupul pentru Management și Mediere Culturală și Prietenii Dilemei

Parteneri: Oradea Heritage și Muzeul Țării Crișurilor

Partener cultural: revista Familia

 

Share


Fantezii

Fantezii