Se poate război fără Dumnezeu în 2025?

Bombardarea Iranului de către Israel și SUA luna trecută l-a redus pe Dumnezeu la argument retoric

Pe 22 iunie 2025, SUA au bombardat trei situri nucleare în Iran. Dincolo de argumentele geostrategice pro sau contra acestei acțiuni militare, este frapantă omniprezența invocării justificării divine în acest act de război. Iran este o teocrație. Prin urmare, imaginarul și limbajul religios al liderilor săi sînt sui generis. Neașteptată este omniprezența justificării religioase în discursul american. Dacă ne uităm la ce a spus președintele Donald Trump, cel care a comandat bombardarea Iranului, și la declarațiile aliaților săi din SUA și din Israel, ai crede că Dumnezeu însuși a dispus bombardarea Iranului. Oare e de ajuns să repeți numele lui Dumnezeu și bomba să se sanctifice? Mai important, e nevoie ca un act de război să fie cumva sacru ca să fie eficient în 2025? Dacă îi credem pe Trump și aliații săi, bombele anti-buncăr cu care americanii au lovit instalațiile nucleare de la Fordo, Natanz și Isafahan nu și-ar fi atins scopul dacă nu ar fi fost lansate de „cel ales”, care îndeplinește planul lui Dumnezeu. Oare se poate război fără Dumnezeu în 2025 sau ne-am întors irevocabil la retorica belicoasă premodernă?

 

Evanghelismul american, Israelul și războiul

Influența evanghelismului american asupra administrației Trump a fost discutată în numeroase rînduri, inclusiv de mine în paginile Dilemei. O trăsătură semnificativă a acestei mișcări religioase care a ajuns să aibă o influență disproporționată în guvernarea americană este reprezentată de sprijinul copleșitor al evanghelicilor americani pentru Israel. Majoritatea evanghelicilor din SUA cred că statul Israel de astăzi, înființat în 1948, este același cu Israelul din Biblie. Războiul continuu în care este angajat Israelul cu mulți dintre vecinii săi face parte din soteriologia standard a evanghelicilor americani, care văd războiul ca pe un semn al Parusiei, a Doua Venire a lui Iisus. În mod semnificativ, cea mai mare organizație pro-israeliană din SUA, care numără peste zece milioane de membri, Christians United for Israel, este majoritar evanghelică. Iată-l pe cunoscutul senator de Texas, membru marcant al mișcării evanghelice și fost candidat la președinția SUA, Ted Cruz, exprimîndu-și susținerea pentru Israel: „Ca unul care în copilărie am mers la școala de duminică, am fost învățat din Biblie că cei care binecuvîntează Israelul vor fi binecuvîntați și cei care blestemă Israelul vor fi blestemați”. Trimiterea directă este la Facerea 12:3: „Binecuvînta-voi pe cei ce te vor binecuvînta, iar pe cei ce te vor blestema îi voi blestema; şi se vor binecuvînta întru tine toate neamurile pămîntului”. Dar mesajul pe care Mike Huckabee, actualul ambasador al SUA în Israel, l-a trimis președintelui Trump după ce acesta a bombardat instalațiile nucleare din Iran este probabil declarația pe care se va face analiză textuală de către istoricii viitorului. Mike Huckabee, de profesie pastor baptist, figură marcantă a evanghelismului american și susținător ardent al Israelului, i-a scris lui Trump un mesaj plin de referințe biblice, din care rezultă că președintele este „Alesul”, cel care implementează cu bombe voința divină. Trump nu s-a putut abține și a postat această laudă deșănțată adusă de Huckabee pe site-ul Casei Albe. Încurajez cititorii să o caute. Merită. Iată cîteva pasaje de referință (am păstrat majusculele lui Huckabee din original): „Nu mi-aș dori ca deciziile de pe umerii dumneavoastră să fie luate de altcineva. Sînt multe voci care vi se adresează, dar numai UNA singură contează. Vocea LUI. […] Cred că veți auzi o voce din rai și acea voce este mult mai importantă decît a ORICUI altcuiva. […] Nu dumneavoastră ați ales acest moment, acest moment v-a ales pe DUMNEAVOASTRĂ”. Așadar, Trump, „Alesul”, a făcut ce îi spunea vocea care vine din rai cînd a ordonat bombardarea Iranului.

 

Trump, Netanyahu și Biblia

Pe lîngă criptomonedă, ceasuri, parfum, vodcă și stake, Trump mai vinde și o Biblie cu brand-ul Trump, The God Bless the US Bible. Dacă vinde Biblia nu e musai că o și citește, dar asta e prea puțin relevant pentru simpatizanți. Referințele la Dumnezeu și Biblie apar constant în discursurile și postările pe care președintele american le face pe rețelele de socializare. Nu puteau lipsi nici din declarația pe care a făcut-o după bombardarea Iranului: „Vreau să mulțumesc tuturor și, mai ales, lui Dumnezeu. Vreau să spun doar atît: Te iubim, Doamne, și iubim armata noastră grozavă – apără-i pe soldați. Dumnezeu să binecuvînteze Orientul Mijlociu, Dumnezeu să binecuvînteze Israelul și Dumnezeu să binecuvînteze America”. De altfel, Trump nici nu e primul președinte american care pune pe seama lui Dumnezeu decizia de a ataca. În 2003, după invadarea Irakului, George W. Bush îi spunea lui Nabil Shaath, ministrul palestinian de Externe de la acea vreme: „Dumnezeu îmi spunea: George, mergi și luptă-te cu teroriștii ăia din Afganistan. Și așa am făcut. Și Dumnezeu mi-a spus: George, mergi și pune capăt tiraniei din Irak. Și așa am făcut”.

Iată că nici aliatul lui Trump, actualul prim-ministru al Israelului, Beniamin Netanyahu, nu este străin de amestecarea lui Dumnezeu în război. Pe 12 iunie, cu o zi înainte de a bombarda prima dată Iranul, Netanyahu s-a rugat la Zidul Plîngerii unde a lăsat, după obicei, un bilețel cu o rugăciune. Conținutul biletului a fost făcut public chiar de Biroul Prim-Ministrului: „Poporul se va ridica iarăși asemenea unui leu”. Mesajul face referire la un verset din Cartea Numerilor 23-24: „Iată un popor care se ridică asemenea unei leoaice și ca un leu se scoală, care nu se culcă pînă nu a sfîșiat prada și pînă nu a băut din sîngele ucișilor”. Nesurprinzător, acesta este și numele de cod al operațiunilor Israelului în Iran: „Leul care se ridică”. 

Bombardarea Iranului de către Israel și SUA luna trecută l-a redus pe Dumnezeu la argument retoric. În mod curios, frecventa invocare a divinității nu a venit cu vreo dezbatere amplă sau profundă asupra moralității războiului. Reciclarea vreunui verset biblic sau simpla invocare a lui Dumnezeu ajung ipso facto. Le face suficiente faptul că bombele sînt lansate de singura armată de pe planetă care le deține și de aliații ei.

 

Valentina Covaci este specialistă în istoria Bisericii și liturghist.

 

Credit foto: Wikimedia Commons

Share