MILIOANE DE OAMENI CARE NU ȘTIU CĂ VIAȚA ÎN DIAGONALĂ NE FACE MAI FERICIȚI SE CONFRUNTĂ CU UN MARE IUBITOR DE CONSUM RITMIC (ÎN ACELAȘI TIMP SE ACUMULEAZĂ O MIE DE SOLUȚII)
● Cutremurul de magnitudine 4,8 înregistrat în Pennsylvania, în dimineața zilei de 5 aprilie, l-a prins pe un bărbat taman în timpul unei operații de vasectomie. După cum a povestit ulterior într-o postare vizualizată de milioane de oameni, pe la jumătatea procedurii, pereții au început să se clatine. Astfel de cutremure sînt rare pe Coasta de Est a Americii, dar omul n-a luat-o ca pe un semn că ar trebui să-și regîndească hotărîrea, așa că, după un moment de pauză, medicul a finalizat operația. (A. A. D.)
● Arheologii de la Universitățile din Pennsylvania și Pisa au descoperit, în Irak, o clădire îngropată sub pămînt, datînd din jurul anului 2700 î.Hr., în vechiul oraș-stat sumerian Lagash. Potrivit acestora, este vorba despre cea mai veche tavernă a omenirii. În interiorul structurii, arheologii au descoperit o mulțime de obiecte specifice mediului restaurantului: bănci pe care oamenii se puteau așeza, scaune și în jur de douăzeci de boluri care conțineau resturi alimentare și oase de pește. Observînd că vasele erau murdare, arheologii au conchis că se petrecuse ceva brusc și dramatic, cum ar fi un dezastru natural, care i-ar fi împiedicat pe oameni să spele vasele. O concluzie naivă, a unora care nu știu că spălatul vaselor este, în sine, o calamitate. (S. G.)
● Cîndva, cineva mi-a zis că tinerii hipsteri preferă mîncarea pentru bebeluși ca să rămînă mereu tineri, să nu îmbătrînească. O știre de la PRO TV spune că rata căsătoriilor, după datele Institutului Național de Statistică, a scăzut în mod drastic și că sînt înregistrate îngrijorător de multe divorțuri în ultimul an, iar, în mare, cauza ar fi infidelitatea. În urma anchetelor, se pare că oamenii din România încearcă tot mai mult să evite „angajamentul conjugal”. Unii spun că evită căsătoriile din frica de plictiseală și îmbătrînire accelerate. Lucrul e de înțeles pînă la urmă, ce e straniu e că oamenii chiar își doresc un partener / o parteneră, însă într-un mod cît se poate de neasumat. Așa se face că a pătruns în România fenomenul de „situationship”, un fel de nici-nici sau și-și amoros. E cel mai la modă și dezirabil fel de a fi cu cineva. Problema e că nici mîncarea pentru bebeluși și nici „situationship-urile” n-au inventat tinerețea veșnică, dar, sigur, în felul ăsta viața poate să pară fără sfîrșit. (I. M.)
● Mishka, o căţeluşă de talie mică din familia terierilor, a dispărut fără urmă în iulie anul trecut de la domiciliul familiei din San Diego, în apropiere de frontiera cu Mexicul. A fost găsită recent la Harper Woods, o localitate de la periferia orașului Detroit, la graniţa cu Canada, după ce a traversat în diagonală Statele Unite pe o distanţă de 4.000 de kilometri. Cum și cu ce o fi călătorit, numai ea știe. (A. M. S.)
● Potrivit unei analize efectuate în Statele Unite, cei care se hidratează în mod regulat au mai multe șanse să fie fericiți. Hidratarea are şi un impact semnificativ asupra creierului, îmbunătățind abilitățile cognitive, concentrarea şi echilibrul emoțional. „Apa de băut ne face mai fericiți” – conchide studiul. Dacă apa chioară ne face mai fericiți, imaginați-vă pe ce culmi ale extazului ne-ar putea duce berea, vinul, tăria. Așteptăm și studiul care dovedește științific că apa de spălat ne face mai curați. (M. P.)
● După ce li s-a pus în cîrcă răspîndirea encefalitei bovine și apoi au fost acuzate că ar fi printre cauzele majore ale încălzirii globale, bietele vaci se confruntă cu o nouă problemă: competiția cu cămilele. Cămilele au o carne mai slabă, sînt mai ușor de crescut și mult mai rezistente la condiții grele, chiar extreme. Specialiștii consideră că e de așteptat ca piața cămilelor să se dezvolte în acest deceniu, de la 2 la 15 miliarde de dolari. În locul tradiționalei ciorbe de văcuță, pe listele de meniu ale restaurantelor s-ar putea să descoperim, în curînd, supa de cămiluță. Ba chiar s-ar putea să începem să găsim prin magazine lapte și brînză de cămilă. (A. M.)
● Recenta știre conform căreia un angajat al unui muzeu din München a reușit să-și strecoare propria lucrare în galeria de artă modernă și contemporană și a fost, vreme de o zi, vecin cu Andy Warhol, ne amintește de o alta, din același oraș. Un lucrător dintr-un alt muzeu a fost în stare, între 2016 și 2018, să sustragă și să vîndă cîteva picturi celebre, înlocuindu-le cu falsuri. A vîndut trei tablouri originale, pretinzînd că aparțin familiei și apelînd inclusiv la firme de licitație, și a obținut în total o sumă de peste 60.000 de euro. I-a cheltuit rapid, fiind, se pare, un mare iubitor de lux: și-a cumpărat un apartament, ceasuri și un Rolls-Royce. Bărbatul de 30 de ani, care a declarat, la proces, că a acționat fără să gîndească, a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare și i s-au confiscat toate bunurile prețioase. (A. A. D.)
● Potrivit unui sondaj, francezilor le lipsesc 897 de euro pe lună pentru a trăi bine. În România, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană este de 3.807 lei (în jur de 766 de euro). Propun să devenim francezi. (S. G.)
● Autoritățile din Cecenia au decis să interzică în strania lor republică orice muzică al cărei ritm nu se încadrează într-un tempo de 80 sau 116 bătăi pe minut. În general, asta ar însemna că orice muzică cîntată mai lent de andantino și mai rapid decît allegro moderato este interzisă. Evident, ținta interdicției este, mai ales, muzica occidentală, care se exprimă într-un registru ritmic vast. Interdicția vine după ce conducătorul republicii, teribilul Ramzan Kadîrov, i-a cerut ministrului Culturii cecen, un anume Musa Dadaiev, să facă ceva pentru ca muzica cîntată în Cecenia să se conformeze mentalității cecene. Și ministrul a executat ordinul. Muzicanții locali au termen pînă la 1 iunie să rescrie muzica lor astfel încît să se încadreze în tempo-ul legal, altfel nu mai au voie să cînte în public. Inventivitatea dictatorilor este înspăimîntătoare. (S. V.)
● Un tip pe nume Tavon White a lăsat gravide în același timp patru femei. Femeile erau toate gardiene de închisoare. În închisoare l-au și întîlnit pe Tavon White. Care ispășea o pedeapsă de patru ani de pușcărie. Pentru tentativă de omor. Două dintre gardiene își tatuaseră pe corp numele lui. Cam merita. (M. C.)
● „Fumatul duce la creșterea grăsimii viscerale, un tip de grăsime periculoasă care se acumulează în jurul organelor interne şi crește riscul de boli cardiovasculare, diabet şi alte afecțiuni” – a demonstrat un studiu recent realizat de Universitatea din Copenhaga. Deducem de aici că fumătorii slabi și uscățivi sînt o formidabilă și surprinzătoare excepție. Un fel de lebede negre. (M. P.)
● Lui Truman Capote i-ar fi plăcut această supremă extravaganță: un exemplar din cartea sa Mic dejun la Tiffany a fost legat în piele și acoperit cu o mie de diamante în valoare de 1,5 milioane de dolari. (A. M. S.)
● Luni, 15 aprilie, căutînd ceva pe Dexonline, am rămas tablou cîteva clipe: textul pe care-l vedeam era inversat, ca în oglindă. Numai că îndată peste el s-a suprapus acest anunț care m-a lămurit: „Sînteți pe modul Leonardo! Astfel îi aducem astăzi un omagiu lui Leonardo da Vinci, născut pe 15 aprilie 1452. Avea modul său foarte inventiv de a scrie: de la dreapta la stînga, cu mîna stîngă, încît era foarte dificil să îl citești fără oglindă. Se numește scriere «speculară» (speculum = oglindă)“. Cum treaba mi-a plăcut foarte, m-am gîndit să-i aduc și eu aici un omagiu aceluiași Leonardo.
Foto: M. Chivu