Cu ochii-n 3,14

Un studiu recent asupra sexualității francezilor a relevat un paradox

ÎN ANUL 1990, UN ROMÂN IEFTIN A AJUNS LA CONCLUZIA CĂ NOI, ROMÂNII, AVEAM UN MOTIV NOBIL PENTRU A ÎNTÎRZIA ISTORIA. NU MAI RĂMÎNE DECÎT SĂ URMEZE UN AVERTISMENT AMUZANT

 

În anul 1990, cel mai frecvent mod prin care se formau cuplurile era prin intermediul prietenilor (27%), al colegilor de serviciu (16%), la bar/restaurant (15%) și cu ajutorul familiei (14%). În 2024, cuplurile se formează prin intermediul online (61%), al prietenilor (14%) și colegilor de serviciu (9%). S-a dus și cultura pețitului. (M. C.)

Potrivit unei știri de pe platforma Adevărul, un român a închiriat succesiv șase mașini de lux din Marea Britanie pe care apoi a reușit să le fure și să le vîndă dezmembrate în România. Mă întreb cum în ziua de azi, cînd totul este automatizat și foarte securizat, poți totuși fura nu una, ci șase mașini de lux și niciodată o trotinetă Bolt. (I. M.)

O vorbă memorabilă s-a auzit deunăzi într-un jurnal de știri televizat: „Bărbații au fost amenințați cu moartea și chiar cu bătaia“. E greu de zis în care dintre alternative ai scăpa mai ieftin. (D. S.)

Un studiu recent asupra sexualității francezilor a relevat un paradox. Potrivit directoarei Inserm, după cinci ani de cercetări s-a ajuns la concluzia că activitatea sexuală a scăzut, dar practicile s-au înmulțit. Cu alte cuvinte, francezii caută diversitatea, dar o caută încet. (S. G.)

În materie de baschet american, noi, românii, aveam un singur record: Gheorghe Mureșan (zis „Big Ghitza”) din Tritenii de Jos, județul Cluj, este cel mai înalt jucător care a evoluat vreodată în hipercompetitiva ligă profesionistă NBA. Avea 2,31 m. Dar de la anul, pierdem acest record. Se apropie de liga profesionistă americană un adolescent de 2,37 m. Îl cheamă Olivier Rioux, e canadian și joacă baschet în liga universitară deocamdată. El deține deja recordul Guinness, fiind „cel mai înalt adolescent din lume” – la 15 ani avea (doar) 2,28 m. Între timp, a mai crescut. Știrea, o să ziceți, nu ne spune mare lucru. Poate că nu, dar orice știre e simpatică dacă aduce și ceva pe lîngă. În cazul acesta, a adus mărturia unui coechipier al lui Rioux care măsoară 2,06 m și care a spus: „E foarte ciudat pentru mine să vorbesc cu cineva privind în sus...”. (S. V.)

Un morman impresionant de haine, în greutate de patru tone, a fost expus săptămîna aceasta în capitala Republicii Cehe, pentru a sensibiliza publicul cu privire la impactul deşeurilor textile asupra mediului înconjurător. Grămada masivă reprezintă deşeurile textile generate pe parcursul vieţii de o familie medie de patru persoane şi, de asemenea, scoate în evidenţă amprenta anuală de carbon a zece cetăţeni cehi, în cazul în care hainele ar fi noi, potrivit Primăriei din Praga. Încă un motiv nobil să ne gîndim de două ori înainte de a cumpăra ceva. (A. M. S.)

Pasagerii unui tren de mare viteză din Italia au fost lăsați pe peron, după ce trenul a plecat cu aproape o oră mai devreme decît ora programată. Trenitalia a explicat că, din cauza lucrărilor de pe linia Roma-Genova, trenul fusese redirecționat pe o rută mai lentă și a plecat mai devreme pentru a respecta orarul. Dacă în Italia trenurile pleacă mai repede pentru a ajunge la timp, în România pleacă mai tîrziu pentru a întîrzia. (S. G.)

O echipă de oameni de ştiinţă a găsit pentru prima dată chihlimbar în Antarctica. Bucata a fost descoperită într-un miez de sediment pe care cercetătorii l-au extras din solul marin, de la o adîncime de aproape 1.000 de metri, în Marea Amundsen, cu ajutorul unui dispozitiv de forare, în timpul unei expediţii realizate la bordul spărgătorului de gheaţă Polarstern în 2017. „A fost foarte interesant să realizăm că, la un moment dat în istoria lor, toate cele şapte continente au avut condiţii de mediu care au permis supravieţuirea copacilor producători de răşină”, a precizat Klages. Adevărul stă în detalii. (A. M. S.)

Potrivit unei ipoteze, nu neapărat daco- sau tracopate, ci a unui profesor de istorie de la Columbia University, roata ar fi fost inventată de minerii din Munții Carpaţi, în urmă cu peste cinci milenii. Să zicem că ipoteza e corectă. După o interpretare a unui alt binecunoscut profesor, de data asta din Cluj, în urmă cu cîțiva ani aflaserăm că tot pe aici s-ar fi inventat și caloriferul. Nu ne mai rămîne atunci decît să reinventăm apa caldă (cel puțin în București) și ne-am scos. (A. M.)

43 de maimuțe au evadat de la un centru de biocercetări din Carolina de Sud. Locuitorii din orașul Yamasse au fost sfătuiți să închidă ferestrele și ușile și să se ferească de maimuțele-material de studiu. Cred că și ele presimt că nu are să urmeze ceva bun pe continentul acela. (I. M.)

De la Infocons, cea mai recentă listă cu produse periculoase: „Finbullet – Cleşte negru metalic pentru pompa de apă cu mîner negru/roșu (risc chimic)”, „Travelnota – Valiză medie neagră şi o valiză mică turcoaz din plastic dur și cu patru roți (risc chimic)”, „Lumină în formă de ursuleț de pluș din trandafiri sintetici (risc ecologic)”, „ECO COSBRO – O saltea de baie anti-alunecare”, „Jucărie de pluş în formă de gîscă albă (risc de sufocare)”, „String lumină cu astronauții (produsul are o concentrație excesivă de parafine clorurate cu catenă scurtă)”, „Vicloon – Mănuși de bumbac cu lămpi cu LED-uri în degete (risc ecologic)”, „Lumină LED în formă de copac cu surse finale din plastic în formă de floare, care include un dispozitiv pentru schimbarea modurilor de iluminare (șoc electric)”, „STEM – Set de jucării educative constînd din bastoane magnetice și bile de diferite culori (risc de leziuni)” (se subînțelege că educația se face cu bîta), „BEROLIO – Țînțarii și insectele zburătoare captează în culoarea albă”,  „Jucărie moale în formă de ursuleț de pluș albastru, cu o caracteristică ușoară în burtă”, „Opedia – Dispozitiv din plastic alb pentru îndepărtarea capului negru”. Și un avertisment care vine cu cca. 3.500 de ani prea tîrziu: „Childhome – Coșul lui Moise este confecționat din fibre vegetale. Include o saltea (risc de leziuni)”. Bietul Moise. (M. P.)

O pisică pe nume Rayne Beau a ajuns în moduri inexplicabile să facă o călătorie de 1.300 de kilometri. Mai exact, a fost pierdută de un cuplu în Parcul Național Yellowstone, unde a fugit în copaci și n-a mai putut fi recuperată, deși stăpînii ei au căutat-o vreme de două luni și i-au lăsat în diverse locuri mîncare și jucării, sperînd că se va întoarce singură. Cîteva săptămîni după ce au abandonat gîndul că o vor mai găsi, un serviciu de urmărire a animalelor de companie pe baza cipului (pe care Rayne Beau îl avea implantat) i-a anunțat că pisica lor fusese găsită tocmai în Roseville, la aproape 1.300 de kilometri distanță de Yellowstone. O femeie a dat peste ea pe stradă și a dus-o la o asociație care luptă pentru prevenirea cruzimii faţă de animale. Amuzant este că locuința stăpînilor, fericiți să recupereze motanul călător, era la doar 300 de kilometri distanță de acest adăpost pentru animale. (A. A. D.)

Foto: D.Stanciu

Share