Începând din această toamnă, Institutul Cervantes din București are un nou director: pe poetul, traducătorul și filologul Abel Murcia Soriano. Acesta preia mandatul de la Jorge Jiménez-Zumalacárregui, cel care a condus instituția în perioada decembrie 2019 – august 2024.
Înainte de a prelua conducerea Institutului Cervantes din București, Abel Murcia Soriano a avut două mandate ca director al Institutului Cervantes din Varșovia (2019-2024 și 2003-2008), un mandat de director al instituției la Moscova (2014-2019) și unul ca director al filialei din Cracovia (2008-2014).
„București și România reprezintă atât o provocare profesională, cât și una personală.
O provocare profesională, pentru că atunci când lucrezi pentru o instituție culturală precum Institutul Cervantes ai convingerea că întotdeauna se poate face mai mult în această misiune de răspândire a limbii spaniole și a culturilor în limba spaniolă în țările în care ne desfășurăm activitatea, în cazul de față, în România. Ceea nu înseamnă că nu s-au făcut deja multe. Nu putem să nu fim recunoscători tuturor celor care și-au dedicat o mare parte din viață – și care continuă să o facă – studiului limbii spaniole, studiului culturilor noastre, chiar și cu mult înainte de înființarea filialei Instituto Cervanes din București, în urmă cu aproape 30 de ani. Consider, însă, că mai sunt multe de făcut: atâtea alte punți de construit, atâtea zone de explorat, atât de multe motive de a ne bucura împreună.
Este și o provocare în plan personal deoarece consider că pentru a-ți însuși – în măsura posibilului –, un univers, cu limba sa, cultura sa, culturile sale, cu istoria sa, e nevoie de efort, de o minte deschisă, de dorința de a înțelege și de a învăța. Sper ca peste câțiva ani, atunci când îmi voi încheia șederea și mandatul în România, să mă simt și mai bogat sufletește căci voi fi reușit ca această țară, limba și cultura ei să devină parte din mine”, a mărturisit Abel Murcia Soriano, noul director al Institutului Cervantes din București.
Abel Murcia Soriano este cunoscut deopotrivă datorită carierei sale diplomatice, cât și activității sale de traducător din limba polonă. Licențiat în Filologie Hispanică la Universitatea din Barcelona, Abel Murcia Soriano a semnat peste 50 de traduceri, pe lista autorilor aflându-se nume importante ale literaturii poloneze precum cele ale lauretelor cu Premiul Nobel pentru Literatură Olga Tokarczuk și Wisława Szymborska, ale scriitorului și dramaturgului Tadeusz Różewicz sau ale lui Stanisław Lem. În vara acestui an a fost distins Premiul Transatlantyk, considerat cea mai prestigioasă distincție oferită „ambasadorilor culturii poloneze în străinătate” – este primul traducător spaniol căruia îi revine acest premiu, Abel Murcia Soriano fiind și membru de onoare al Asociației Scriitorilor Polonezi.
Bogata sa activitate de traducător de literatură polonă în limba spaniolă este completată de cea de autor de dicționare bilingve polonă-spaniolă, spaniolă-polonă, atât generale, cât și de specialitate. Este, de asemenea, autorul a numeroase articole despre predarea limbii spaniole ca limbă străină. Vreme de mai mulți ani, a fost și profesor de limba spaniolă la Universitățile din Łódź și Varșovia, precum și la Universidad Internacional Menéndez Pelayo din Santander.
Ca scriitor, Soriano Murcia a publicat nouă volume de poezie, în ediții în limba spaniolă sau bilingve (spaniolă-portugheză, spaniolă-polonă, spaniolă-rusă), versurile sale fiind traduse în limbile engleză, italiană, lituaniană, polonă, portugheză, română, rusă și suedeză. În 2008, un spectacol de poezie și dans bazat pe poeziile sale a deschis Festivalul Internațional de Cultură în limba spaniolă „Viva Flamenco” din Łódź.
Pasionat de fotografie, Abel Murcia Soriano a expus în diferite expoziții individuale și de grup.
Activitatea sa bogată în domeniul culturii i-a adus mai multe distincții, între care amintim Medalia de Argint pentru Meritul Cultural de la Ministerul Culturii Polonez sau Crucea de Ofițer a Ordinului Meritul Civil, în Spania.
Institutul Cervantes din Bucuresti, deschis în 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole în capitala țării noastre. Înființat la Madrid în 1991, Institutul Cervantes, ce poartă numele legendarului scriitor iberic, are ca scop declarat promovarea și predarea limbii spaniole și a face cunoscută cultura Spaniei și a țărilor de limbă spaniolă.
Este situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, în clădirea Hotelului Cișmigiu, și dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium şi sală de expoziţii.
Institutul Cervantes din capitala țării noastre organizează, în colaborare cu diferite instituții locale și străine, activități culturale diverse, atât literare, cât și muzicale sau de artă plastică, tocmai pentru a prezenta o panoramă variată a culturii spaniole. De asemenea, Institutul dispune de o bibliotecă cu aproximativ 30.000 de volume, care constituie punctul de referință pentru cei ce folosesc limba spaniolă ca instrument de lucru.