În colțurile întunecate ale Internetului a prins contur, de peste un deceniu, o lume paralelă – un ecosistem de blog-uri, podcast-uri, forumuri și influencer-i care formează ceea ce sociologii numesc „manosfera” (manosphere). La o primă vedere, pare o rețea de „susținere masculină”. În realitate, este un spațiu în care se propagă misoginia, ura față de femei și o ideologie rigidă a dominației masculine.
Fenomenul Tate
Andrew Tate, fost campion mondial la kickboxing și influencer extrem de controversat, a devenit simbolului „manosferei”, promovînd o versiune radicală și adesea misogină a masculinității. Cu milioane de urmăritori pe rețelele sociale, Tate este considerat de experți și educatori drept una dintre cele mai nocive influențe asupra adolescenților, în special asupra băieților.
Sub brand-ul său „Tate Speech”, Tate a devenit un influencer prin promovarea publică a mesajelor de genul: „Victimele violului trebuie să-și asume vina”, „Femeile ar trebui să stea în bucătărie” sau „Aș lovi o femeie dacă mi-ar reproșa că o înșel”.
Tate a atras prima dată atenția publicului în 2016, după ce a fost eliminat din emisiunea Big Brother UK, la doar șase zile de la intrare. Deși oficial s-a invocat apariția unui videoclip în care acesta lovea o femeie cu o curea, o investigație Vice a arătat că realul motiv al eliminării era faptul că Tate se afla sub anchetă pentru viol și abuz fizic în Marea Britanie. Dosarul respectiv a fost închis în 2019 din lipsă de probe, dar redeschis mediatic în 2023, după ce victimele au decis să vorbească.
În 2017, Andrew Tate s-a stabilit în România, afirmînd deschis că a ales această țară pentru că „Mișcarea MeToo îți poate distruge viața în Occident” sau „Corupția e accesibilă oricui în România”.
El a susținut în repetate rînduri că autoritățile române nu au capacitatea de a investiga agresiunile sexuale în mod eficient, o replică controversată, dar care se înscrie în logica personajului.
Ce afaceri a lansat Tate?
Tate și-a creat un adevărat imperiu financiar digital, contabilizînd fanteziile unei masculinități agresive. A început cu un videochat erotic și un curs online numit PHD (Pimping Hoes Degree), în care învăța bărbații cum să-și exploateze iubitele prin metoda „lover boy”.
O altă afacere de succes a fost „Hustler’s University”, pentru care percepea un abonament lunar de 49,99 dolari, în schimbul promisiunii îmbogățiririi rapide prin criptomonede, marketing și copywriting. Potrivit lui Paul Harrigan, profesor de marketing la Universitatea Western din Australia, acea platformă funcționa, de fapt, ca o schemă piramidală digitală.
„The War Room” a fost o altă afacere, deghizată sub forma unui „club exclusivist” pentru bărbați bogați, care plăteau peste 5.000 de dolari pentru a primi „antrenamente de masculinitate”. Antrenamentele implicau lupte în ring și orgii sexuale, potrivit anchetei Vice.
Într-unul dintre videoclipurile de promovare, Tate declara: „Dacă ai o sabie și nevasta începe să te cicălească, îi spui: «Tacă-ți fleanca, tu fă mîncare!»”.
Acuzații grave de viol și trafic de persoane
În 2022, Andrew Tate a fost arestat în România, fiind investigat pentru viol, trafic de persoane și constituirea unui grup infracțional organizat. După arestarea sa, mai multe femei din Marea Britanie au vorbit public despre abuzurile suferite.
Una dintre ele, „Amelia”, a povestit într-un interviu acordat Vice: „Mi-a spus: «Mă gîndesc dacă să te violez sau nu». Apoi m-a imobilizat, m-a strîns de gît, m-a lovit și m-a forțat. După aceea, s-a comportat normal, ceea ce m-a făcut să mă întreb dacă am greșit eu”.
În mesajele trimise ulterior pe WhatsApp, Tate i-a spus: „Cu cît sufereai, cu atît îmi plăcea mai mult să te violez” sau „Țin să-ți amintesc cine sînt: unul dintre cei mai periculoși oameni de pe planetă”.
Influencer periculos pentru adolescenți
Profesorii din Marea Britanie și din alte țări au tras în repetate rînduri semnale de alarmă în legătură cu influența pe care o are Andrew Tate asupra elevilor. Potrivit acestora, mulți băieți îl consideră „un model de succes” și îi reproduc discursurile în școli. Dr. Nia Williams, lector la Universitatea Bangor, a avertizat: „Mesajele transmise de Andrew Tate pot avea un impact devastator asupra adolescenților. Ele riscă să le altereze dezvoltarea, percepția despre lume și relațiile cu ceilalți”.
Potrivit unui studiu recent, realizat de sindicatul britanic al profesorilor NASUWT, există o creștere alarmantă a comportamentelor sexiste în școlile din Marea Britanie, fenomen influențat direct de popularitatea unor influencer-i precum Andrew Tate. În acest studiu, profesorii din Marea Britanie semnalează că Andrew Tate este adesea menționat de elevi și are o influență negativă evidentă asupra băieților.
Un cadru didactic a relatat cazul unor elevi de 10 ani care au refuzat să comunice cu ea „din cauză că este femeie”. Un alt profesor a descris cum băieții dintr-o școală exclusiv masculină au început să manifeste dispreț față de femei și față de bărbații „considerați insuficient de masculini”.
Credit foto: Wikimedia Commons