Antrenamentul „începe de la cap”

Fotografia e luată la o gală din decembrie unde s-au enumerat performanțele șahiștilor români din anul 2023.

Am să vă spun povestea acestei fotografii. În ea apar – știu, clișeele sînt disprețuite cînd nu reușesc să treacă nedetectate, dar fapt e că uneori arată mai pe de-a dreptul și mai repede ce vrea să exprime emițătorul – cele mai bune produse românești ale unor sporturi. Este vorba de fotbal și șah – și poate mai sînt și altele reprezentate în fotografie, dar nu la ele mă voi referi. Îl avem în plan mai apropiat pe Gheorghe Hagi, la sacou și helancă – mie îmi pare neagră, fără să insist. În stînga lui este Florin Gheorghiu, tot într-o helancă, dar maro. Amîndoi își țin mîinile împreunate în poală: „Ne-am făcut treaba”.

Păi da, și-au făcut-o. Și unul, și celălalt au fost în topul fotbaliștilor sau șahiștilor lumii, acolo unde, dacă ajungi, te cunosc toți fanii, dar absolut toți fanii sportului respectiv, din întreaga lume. Talentul i-a adus de copii, direct, fără ocolișuri, la ușa antrenamentelor. Nu e puțin lucru, mulți, foarte mulți, pur și simplu nu au talent, dar tot bîjbîie și se chinuie pe la intrare. Dar intrînd pe ușa aceea, probabil că ei, Gheorghe Hagi și Florin Gheorghiu, au uitat sau nu le-a păsat că sînt talentați – și s-au apucat de treabă ca și cum ar fi fost oameni obișnuiți. Nu erau, dar asta trebuia demonstrat, iar calea a fost lungă și grea.

Fotografia e luată la o gală din decembrie unde s-au enumerat performanțele șahiștilor români din anul 2023. Mai nou, șahul e iarăși la modă în România – mai ales în rîndul părinților din marile orașe, care vor să le sugereze copiilor o alternativă la statul la televizor și pe telefon și îi îndeamnă să învețe și să joace șah. Nu știu cauza acestei preferințe anume, or fi văzut The Queen’s Gambit sau și-au amintit de părinții și bunicii lor, care fără telefon și televizor se distrau duminica foarte bine la o partidă de șah. Cert e că și la noi, de parcă am fi reușit să producem un campion mondial ca indienii sau norvegienii, șahul a intrat oarecum „în tendințe”. De unde, cred, posibilitatea galei cu pricina și lista de performanțe care s-a putut prezenta acolo.

Oricum, de emoție, din neatenție sau din cine știe ce alt motiv circumstanțial – că premeditat nici nu mă gîndesc să fi fost –, la gala șahului românesc organizatorii nu l-au invitat pe scenă pe cel mai bun produs al șahului românesc, ci pe cel mai bun produs al fotbalului românesc. Sigur, au fost puțini cei ce au sesizat pe loc ineditul involuntar al momentului și cred că nici domnul Hagi nu s-a numărat printre ei. Dar redresarea situației tocmai de la el a venit.

Ca autor de discursuri, lumea își amintește de Gheorghe Hagi cînd se referă la meșterul Manole, căruia i se năruia alaltăieri ce construise ieri. Sau cînd numără „golurile multe” ale lui Dinamo. Sau cînd propagă zicala „Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!”. Și de această dată, la gală, Gheorghe Hagi a reușit să fie memorabil, dar într-un alt mod. Îl priveau juniorii, îl priveau părinții acestora, avizi să-și vadă odraslele campioane. Îl privea fostul campion mondial Vishwanathan Anand, aflat în sală. Îl priveau și ascultau șahiștii consacrați și experimentați.

Iar Gheorghe Hagi, antrenor și impresar după retragerea din activitatea competițională, a spus un lucru simplu: în pregătirea performanței la fotbal, nu e vorba în primul rînd de cîte driblinguri știi să faci, de cît de repede alergi din atac în apărare, de cît de bine execuți loviturile libere sau deposedezi prin alunecare. Ci de cît de lucid și calculat ești. De cît de bine gîndești poziția în care te afli. De cît de experimentat ai ajuns ca să recunoști clar și calm un dispozitiv de joc și, în contextul acestuia, să faci mutarea potrivită. De cît de rațional ești cu tine însuți și cu cariera ta. „Antrenamentul începe de la cap, nu de la mușchi”, a spus Gheorghe Hagi. „Iar acolo, în cap, trebuie să fii ca un șahist ca să reușești”, a completat. Din sală, Florin Gheorghiu îl privea. Și mi s-a părut că îl aprobă, ca și cum ar fi spus același lucru dacă ar fi ajuns și el pe scenă.

 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

 

Foto credit: Ionuț Iamandi

Share