Care tipăresc litere, nu guvernează state.
Ca un soi de demers de relaxare a minții și a spiritului în contrapartidă cu (probabil prea) mult amintita rotativă guvernamentală din perioada recentă, un alt tip de rotativă din istorie poate fi amintit. Cea pentru tipărirea ziarelor și a publicațiilor de mare tiraj. Și nu oricare, ci o rotativă unică în România la un moment anume. Momentul a fost spre finalul secolului al XIX-lea, cînd Luigi Cazzavillan – jurnalistul italian venit în România în calitate de corespondent de război, care a fondat ziarul Universul în 1884 – a comandat o astfel de mașinărie care nu mai exista în țară. Motivul era unul simplu și totodată fericit: cotidianul publicat în București se bucura de o mare popularitate care făcea ca cererea și tirajul să crească constant și putea pune tipografia în dificultatea de a livra conform necesităților pieței de cititori.
Noua mașină rotativă pe care o inaugurăm, scrie într-o ediție Universul din luna mai 1894 (și voi păstra grafia originală pe cît de incomodă, pe atît de simpatică), este din marea fabrică Kӧnig and Bauer, din Würtzburg (Bavaria). Ea tipărește 16.000 de foi într’un ceas. Ziarele es cîte 5 de o dată tipărite pe cîte-și patru paginile, fățuite în patru și numerate. Un clopoțel anunță fie-care 50 de foĭ tipărite. Ding-dong!
Pe 15 mai 1894, noua mașină pentru tipărire a avut parte de inaugurarea anunțată, organizată minuțios. Ca la… carte. Toate detaliile au fost prezentate în paginile ziarului Universul din 13 mai 1894. La eveniment erau astfel invitați și cititorii, ceea ce-i admirabil și bun de trecut pe lista de bune practici (istorice) de organizare a evenimentelor. Dupe cum am anunțat, Duminecă 15 Maiu a.c. va avea loc inaugurarea oficială a nouei noastre mașini rotative. Mașina va începe să lucreze la ora 3 p.m. Încă de la ora 2 p.m. muzica batalionului I de venători va cînta în curtea stabilimentului, unde se va da și o masă tuturor venzătorilor ziarului „Universul” și personalului stabilimentuluĭ nostru. Toți cititoriĭ noștri pot asista la această inaugurare.
Și probabil au asistat.
În altă ordine de idei, dar pe aceeași pagină din Universul, era redată o informație parvenită pe fir telegrafic din Franța, conform căreia Guvernul francez a căzut. Presa este unanimă a constata că criza va fi greu de resolvat, conchide textul articolului.
Și probabil a fost.
Istoria oricum a continuat, tipărită ori nu la rotativă.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.