Ferruccio Lamborghini s-a născut în 1916, într-o familie de viticultori, din nordul Italiei. Nu l-a pasionat neapărat munca de podgorean, dar a contribuit la aceasta prin ceea ce l-a pasionat: mecanica. După ce a servit în armata italiană în al Doilea Război Mondial, Lamborghini s-a întors acasă, unde și-a deschis un atelier mecanic. Pe la finalul anului 1947, s-a gîndit să asambleze un tractor, folosind și piese ce proveneau din vehicule militare scoase din uz. Tractorul s-a dovedit util, contextul local era prielnic întrucît agricultorii din zonă aveau mare nevoie de asemenea utilaje, așa că povestea începea să pară o idee bună de afacere. Drept urmare, Ferruccio Lamborghini și-a deschis o companie ce producea tractoare. Demersul a fost unul de mare succes, compania și-a extins aria de producție (adăugîndu-și aparate de încălzire și de aer condiționat în portofoliu), ceea ce l-a transformat pe proprietarul afacerii într-un om bogat.
Pasiunea pentru mecanică și starea materială bună se traduc aproape mereu în istorie (și) prin achiziția de automobile pe măsură. Așadar, nu-i de mirare că domnul Lamborghini avea o flotă remarcabilă de mașini de lux și sportive. Nu-i de mirare nici faptul că, priceput fiind într-ale mecanicii auto, le cam găsea cîte un cusur fiecăreia dintre mașinile pe care le conducea. Una era prea zgomotoasă, alta se încălzea prea tare, alta nu avea tocmai cele mai bune frîne și tot așa. Preferata sa era Ferrari 250GT. Doar că se pare că această mașină avea nevoie destul de des de înlocuirea ambreiajului, care se ardea (nu comentăm de ce, nu am cercetat maniera de a șofa a posesorului). La un moment dat, Ferruccio Lamborghini s-a ocupat personal, alături de mecanicii săi, de schimbarea piesei. Vă imaginați, da? Lamborghini meșterind la ambreiajul (unui) Ferrari. Istoria-i fascinantă.
Unul dintre angajații de seamă ai lui Ferruccio Lamborghini, Valentino Balboni, a confirmat că într-o bună zi patronul său s-a decis să vorbească cu însuși Enzo Ferrari despre chestiunea ambreiajului. Domnului Ferrari, deținător al fabricii din topul industriei mașinilor sport de lux de la acea vreme, nu i-a picat prea bine. Discuția celor doi industriași italieni a virat nu tocmai lin spre direcții nu tocmai prietenoase. Lamborghini a primit de la Ferrari sfatul de a se rezuma la ceea ce se pricepe, adică la producția de tractoare. Exact ceea ce nu s-a întîmplat.
Posibil și probabil ambiționat și de lipsa de considerație pentru abilitățile sale în domeniul automobilistic venită dinspre Enzo Ferrari, dar cu certitudine din pasiunea aprinsă pentru mașini, Ferruccio Lamborghini a pus bazele propriei companii de automobile, fondată oficial în 1963.
Restul este istorie.
Care, desigur, continuă. Uneori, atenție, poate derapa.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.