Cu ochii-n 3,14

O pisică americană a supraviețuit o săptămînă într-o cutie de carton Amazon, unde a intrat singură.

DE CE AVEM DE PARCURS 800 DE KILOMETRI PENTRU OBȚINEREA „EGALITĂȚII DIFERITE“, DAR NU AVEM AMBIGUITATE ÎN LUNA MARTIE?

 

Țin să raportez o incorectitudine politică: de ce avem o Zi Internațională a Muncii, sărbătorită cu tot fastul de zile libere, grătare și mici, dar nu avem o Zi Internațională a Leneviei? În vremurile noastre, echitabil ar fi să sărbătorim și inactivitatea, puturoșenia și trîndăveala. Eventual printr-o zi marcată de un meniu adecvat: bomboane, prăjituri și dulcețuri. (S. G.)

O lume în care totul ajunge să fie computerizat și online nu este una lipsită de erori, se pare. La o firmă de avocați din Londra s-a apăsat un buton greșit, iar un cuplu s-a trezit divorțat pe loc, deși încă mai avea de pus la punct aranjamentele financiare ale separării. Încurcătura a fost sesizată abia după două zile și s-a cerut Înaltei Curți anularea divorțului, dar judecătorul a acuzat firma de neglijență și a refuzat solicitarea. În opinia lui, nu se putea ajunge la așa ceva printr-un simplu click, ci erau mai mulți pași de parcurs pe acest portal online pentru divorțuri. Avocații firmei cu musca pe căciulă au protestat, afirmînd că asta înseamnă că oamenii pot să apară divorțați dintr-o eroare a unui sistem online. Computerul arată divorț, deci așa rămîne, altfel spus. (A. A. D.)

O pisică americană a supraviețuit o săptămînă într-o cutie de carton Amazon, unde a intrat singură. Pînă le-a fost înapoiată stăpînilor săi, pachetul călătorise 800 de kilometri și pisica stătuse fără hrană și apă șase zile. Ar fi o reclamă perfectă pentru companie: „La noi rezistă și animalele, nu doar mărfurile”. (A. M. S.)

În Olanda, mii de oameni au ieșit în stradă și au scandat pentru obținerea „egalității urinării”. Scandalul a izbucnit după ce o femeie din Amsterdam a urinat pe stradă, lucru pentru care a fost aspru amendată. Protestul s-a intitulat „Power to the Peepee” și a atras atenția autorităților asupra numărului inegal de toalete publice destinate bărbaților, respectiv femeilor. Protestul a fost susținut de activiștii pentru combaterea sexismului sanitar. După ce problema va fi rezolvată, Olanda o să devină o lume mai bună. (I. M.)

Două eleve de clasa a XI-a, care învață la licee diferite din țară, au înființat în urmă cu un an un club de lectură: The Rory BookShelf”. Clubul are peste 100 de membri și toți sînt tineri. Numele a fost ales după personajul principal al serialului Fetele Gilmore. „Dacă veneam cu o idee a unui club de lectură clasic, nu aveam atît de mult succes”, au declarat fetele. Și au dreptate. (A. M. S.)

 „Ficțiunea literară nu este nici contabilitate, nici dogmă, nici nu transmite mesaje sau învățături. Dimpotrivă, ea se hrănește cu ambiguitate, cu opinii crude sau pe jumătate coapte, cu sugestii, intuiții și emoții”, scrie Alberto Manguel în Monștri fabuloși (Editura Nemira, 2023), după ce își sfătuiește cititorii să nu caute înțelepciune în părerile lui Sofocle despre femei, în ale lui Shakespeare despre evrei sau în ale lui Voltaire despre îndatoririle civice. Cu toate astea, ambiguitatea și opiniile crude pot distruge azi cărți sau cariere literare. (M. C.)

 Biblioteca publică din Worcester, Massachusetts, a pornit în luna martie un program prin care a acceptat, în schimbul taxei pentru depășirea perioadei de împrumut a unei cărți, trimiterea unei fotografii sau a unui desen cu o pisică. Scopul declarat a fost acela de a aduce cît mai mulți oameni în bibliotecă, cunoscut fiind faptul că librarilor și bibliotecarilor le plac pisicile. Au reușit să strîngă într-o lună nu mai puțin de 10.000 de imagini, așa că în instituție există acum un perete întreg dedicat lor. (A. A. D.)

 

DE PILDĂ, UN TIMP CLAR TE DUCE CU GÎNDUL LA UN SINGUR ORIZONT

 

 Mereu m-am întrebat de ce oamenii făptuiesc ceva ce este deopotrivă extenuant și inutil. Iată-l, de pildă, pe tînărul britanic Russ Cook, de 27 de ani. Recent a terminat de parcurs întreg continentul african pe jos, de la punctul său cel mai sudic (în Africa de Sud) în punctul său cel mai nordic (în Tunisia). Omul a parcurs peste 16.300 de kilometri în 351 de zile. A traversat munți, jungle și deșerturi, a pățit multe (în Angola, de pildă, i s-a furat tot ce avea) și, pe parcurs, a avut nevoie de cîteva zile de repaus din cauza durerilor musculare produse de acest efort enorm. Nu-i așa că vă întrebați de ce ar face cineva așa ceva? Iată ce spune Cook: „Eu sînt un tip normal și mă gîndesc că dacă eu pot să fac așa ceva, atunci toți oamenii ar trebui să facă ceva similar în propria lor viață, în maniera în care vor. Pentru 99% din oameni nu poate fi vorba să străbată Africa, dar ei pot să-și urmărească visul”. Lăsînd la o parte clișeul urmăririi visului, voi ați înțeles de ce omul s-a canonit atîta? O explicație plauzibilă ar fi că, străbătînd Africa, a reușit să strîngă cîteva sute de mii de lire pentru un ONG care ajută tinerii fără adăpost. De acord, dar nu există și posibilități ceva mai rapide și mai sigure pentru un asemenea fundraising? (S. V.)

 În Coreea de Nord, potrivit puținilor refugiați care au reușit să scape de acolo, divorțul este cel mai anevoios proces. Asupra unui divorț trebuie să convină nu doar cuplurile care decid să se despartă, ci și statul care, de cele mai multe ori, descurajează divorțul și recomandă cuplurilor un timp de reflecție pentru restabilizarea mariajului. Asta numesc și eu un stat reconciliator. (I. M.)

 Poliția din Thames Valley, responsabilă cu supravegherea comitatelor Berkshire, Buckinghamshire și Oxfordshire, a fost recent aproape aneantizată de niște fantomatice zgomote de sirenă. Deși acestea se auzeau clar, în apropiere nu era nici o mașină de patrulare cu sirena pornită. Fenomenul paranormal s-a lămurit după aproape o săptămînă, cînd polițiștii au descoperit sursa. Cîntecul de sirenă aparținea unei ciori. (S. G.)

 În Olanda s-a construit deja un mare centru de testare a tehnologiei Hyperloop. E vorba de o tehnologie de transport de mare viteză care ar putea fi folosită și pentru oameni. Pasagerii ar urma să călătorească în capsule metalice, prin niște tuburi. Vitezele ar putea ajunge la aproape o mie de kilometri pe oră, iar tuburile de transport ar avea și ramificații pentru direcții și destinații diferite. E ceva ce te duce cu gîndul la poșta pneumatică sau la povestea lui Jules Verne – De la Pămînt la Lună. Cu siguranță, însă, claustrofobii vor prefera avionul. (A. M.)

 Infocons ne învață că „românii petrec în mod tradițional ziua de 1 mai cu mici, sosuri, bere cu fructe, sucuri și desert. Însă, o simplă masă de 1 mai compusă din mici, pîine, ketchup, muștar, maioneză, bere cu fructe, suc tip ceai sau băutură energizantă, bomboane cu ciocolată și gumă de mestecat poate conține pînă la 82 de E-uri, 17,23 grame de sare per 100 de grame produs și 161,17 grame de zahăr per 100 de grame de produs. Un singur aditiv alimentar se poate repeta de pînă la 4 ori, iar cei mai frecvent întîlniți aditivi (E-uri) sînt E330, E160, E300, E950 și E202”. Apartenența la Uniunea Europeană are avantaje și dezavantaje: mese îmbelșugate, tradiții reinventate (mititei cu Cola, Orbit sau Red Bull), dar și o mulțime de noi produse, mai mult sau mai puțin E-uropene. (M. P.)

 Din comunele Preajba și Filiași (județul Dolj) au venit spre noi cîteva nume de firme: Cyberia SRL, Bombobal Foto SRL, Ansamblul Elvis Tănase SRL, Oprea En Gros SRL, Orizont Pozitiv SRL, Neluța SRL, Pițigoi Și Biaggi SRL, Say Yes Ebi SRL, Cadoul Gravat SRL, Artizan În Piatră SRL, Natura Angelica SRL, La Vali La Garaj SRL, Ritual SRL, Lemn Masivstratificat SRL, Zâmbete Noi SRL, Fantoma M.C. Com SRL, Crisandre Alibuc SRL, Papooc SRL, Gemenii De Aur SRL, Nea Montage SRL, Mateiaș Bubu Creativ SRL, Hector Bubu Artistic SRL, Simplis Medicis SRL, Căpșunărie Rezidențial SRL, Omni Core Boruz SRL, Spectacular Salon SRL, Mohafaraon SRL, Comitetul Nopții SRL, Jan Cioc Electric SRL, Curat Spălat Călcat SRL, Piesa Nouă SRL, La Gaghe SRL, La Catedral SRL, Meditații Exacte SRL, Răsărit Comgen SRL, Orice Din Beton SRL, Vase Minunate SRL. (D. S.)

 

 

Share