Va apăra Cambridge libertatea de expresie?

Unele persoane de la Cambridge au fost totuși foarte deranjate de articolul „A Guide for the Hereditarian Revolution” („Un ghid pentru revoluția ereditară“), publicat de Cofnas pe blog-ul său în februarie.

Nathan Cofnas e un bursier-cercetător la Facultatea de Filozofie a Universității Cambridge. Proiectul său de cercetare e susținut de o bursă oferită de Leverhulme Trust. El e cercetător asociat și la Emmanuel College (SUA). Domeniul său de cercetare se află la intersecția dintre știință și filozofie, și a publicat mai multe articole în reviste de top, evaluate inter pares. Cofnas scrie de asemenea articole de popularizare și publică pe platforma online Substack.

În ianuarie, Cofnas a publicat pe blog-ul său (ncofnas.com) un articol intitulat „Why We Need to Talk about the Right’s Stupidity Problem” („De ce e nevoie să vorbim despre problema stupidității dreptei“). La Cambridge, nimeni nu a părut să fie deranjat de argumentul său, potrivit căruia oamenii de la dreapta spectrului politic au, în medie, o inteligență mai scăzută decît cei de stînga.

Unele persoane de la Cambridge au fost totuși foarte deranjate de articolul „A Guide for the Hereditarian Revolution” („Un ghid pentru revoluția ereditară“), publicat de Cofnas pe blog-ul său în februarie. Potrivit ghidului lui Cofnas, trebuie acceptat „realismul de rasă”: ideea că ereditatea joacă un rol în diferențele sociale și economice dintre diversele grupuri demografice. Numai prin contestarea tabuului împotriva realismului de rasă, crede Cofnas, vor putea conservatorii să învingă „wokismul”, în care el vede un obstacol în calea înțelegerii cauzelor inegalității, care nu permite oamenilor să reușească pe baza meritelor.

Dacă Universitatea Harvard ar admite studenți „pe baza unui sistem care nu ține cont de culoarea pielii și evaluează candidații numai în funcție de calificări academice”, susține Cofnas, persoanele de culoare „ar reprezenta 0,7%” din studenții de la Harvard. Și a mai adăugat că, într-o meritocrație, numărul profesorilor de culoare de la Harvard „s-ar apropia de 0%”.

Articolul i-a determinat pe studenții de la Cambridge să înainteze o petiție prin care cer universității să-l demită pe Cofnas. Petiția întrunește în momentul de față 1.200 de semnături.

Pe 16 februarie, Doug Chalmers, directorul Emmanuel College, a răspuns protestelor spunînd că facultatea se angajează să „ofere un mediu liber de orice formă de discriminare”. Relevanța acestui comentariu e neclară; chiar dacă în privința multor afirmații din articolul lui Cofnas pot fi ridicate obiecții rezonabile, textul nu promovează discriminarea rasială. E totuși important – sau așa mi se pare mie – că Chalmers a mai adăugat că facultatea se angajează și în apărarea „libertății de gîndire și de expresie”, și a recunoscut „dreptul academic protejat prin lege” al lui Cofnas „de a scrie despre ideile sale”.

În aceeași zi, profesorul Bhaskar Vira, prorectorul responsabil de Educație de la Cambridge, a făcut o scurtă declarație care începea astfel: „Libertatea de expresie în limitele legii e un drept care se află la temelia Universității Cambridge. Încurajăm comunitatea să conteste ideile cu care nu e de acord și să se angajeze într-o dezbatere riguroasă”. A mai menționat apoi faptul evident că „vocea unui singur universitar nu reflectă opiniile întregii comunități universitare”, adăugînd că mulți dintre studenții și angajații universității „contestă validitatea academică a argumentelor prezentate”. Și-a încheiat declarația asigurîndu-i pe studenții „răniți și supărați pe bună dreptate” de opiniile lui Cofnas că „fiecare din cei prezenți la Cambridge și-a cîștigat locul pe bază de merit și că nimeni nu ar trebui să fie ofensat astfel la această universitate”.

Nimic din declarațiile făcute de Chalmers sau de Vira nu sugera că Emmanuel College sau Universitatea Cambridge și-ar fi pus problema demiterii lui Cofnas. Și totuși, în contextul protestelor continuate, atît colegiul, cît și universitatea au cedat presiunii și au demarat propriile investigații – la fel și Leverhulme Trust. Ancheta universității și a trustului sînt încă, la momentul redactării acestui articol, în desfășurare, dar pe 5 aprilie Cofnas a primit o scrisoare care îl înștiința că Emmanuel College a decis încetarea colaborării cu el.

Motivînd decizia, scrisoarea îl informa pe Cofnas cu privire la concluziile unui comitet solicitat să-i analizeze blog-ul: „Comitetul a analizat în primul rînd intenția blog-ului și a conchis că aceasta echivalează cu – sau poate fi interpretată în mod rezonabil ca echivalînd cu – o respingere a politicilor de Diversitate, Egalitate și Incluziune (DEI)... Comitetul conchide că misiunea centrală a colegiului e obținerea excelenței în educație și că diversitatea și incluziunea sînt inseparabile de aceasta. Ideile promovate de blog reprezintă prin urmare o contestare a misiunii și a valorilor centrale ale colegiului”.

Aceste propoziții implică faptul că la Emmanuel College libertatea de expresie nu include libertatea de a contesta politicile sale DEI și că o contestare a lor poate reprezenta un motiv de demitere. Ceea ce e o declarație neobișnuită din partea unei instituții universitare. Și e cu atît mai surprinzătoare, în condițiile în care adoptarea politicilor DEI e un fenomen relativ recent.

Decizia Emanuel College nu îl împiedică pe Cofnas să-și păstreze și să-și continue bursa de cercetare la Facultatea de Filozofie. Dar asta se va schimba, în cazul în care ancheta universității va ajunge la aceeași concluzie ca aceea a colegiului.

Lumea academică va urmări desfășurarea lucrurilor. Dacă Universitatea Cambridge îl va demite pe Cofnas, asta ar suna ca un avertisment pentru studenții și universitarii de pretutindeni: cînd e vorba de subiecte controversate, ne putem aștepta ca și cele mai renumite universități ale lumii să-și încalce angajamentul de a apăra libertatea de gîndire și expresie.

 

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile „The Life You Can Save” și coeditor fondator al Journal of Controversial Ideas. E autorul volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, Animal Liberation Now, și coautor (alături de Shih Chao-Hwei) al cărții The Buddhist and the Ethicist (Shambhala Publications, decembrie 2023).

 

Copyright: Project Syndicate, 2024

 

traducere de Matei PLEŞU

Foto: Nathan Cofnas

Share