Noutăți importante se anunță pentru anul școlar 2025-2026, mai ales în ceea ce privește normele de predare ale profesorilor. Creșterea normei de predare la toți profesorii cu două ore, 14 ore pentru directori, 10 ore pentru personalul de îndrumare și control. În privința creșterii normei didactice cu două ore pentru toți profesorii, eu nu sînt atît de vehement împotrivă, chiar dacă îmi vor sări mulți la gît. Totuși, țin să punctez cîteva aspecte, din perspectiva mea, subiectivă, firește.
În privința profesorilor, subliniez abordarea globală, nediferențiată. Orice s-ar zice, comparați responsabilitățile unui profesor de română, de matematică, de istorie, în general ale celor care au presiunea examenelor naționale, cu ale unui profesor de religie, să zicem. Mi se pare incomparabil. Bogdan Suceavă scrie pe Facebook, cu trimitere la G.H. Hardy: „Există un număr de ore pe săptămînă peste care mintea omului nu mai funcționează chiar așa de eficient. Undeva intervine uzura. E o măsură pe care mama natură o pune, dincolo de care comunicarea devine ineficientă. Intervin mulți factori, interacțiunea directă cu oamenii tineri din clasă, contextul cultural, orizontul lor de așteptare, natura conținutului de la curs/clasă”.
Adaug: orele de predare trebuie pregătite, presupun și munca ulterioară de evaluare etc. Bun, există profesori care trec prin orele de predare ca prin vacanță: aceștia vor face la fel. Cei care sînt responsabili și serioși vor acumula mai multă uzură și, implicit, calitatea va scădea. Bun, unii sînt mai epuizați, pentru că își petrec timpul liber dînd meditații: asta nu se va schimba. Există probleme care ar trebui reglate privind calitatea, dar se pare că pentru moment sînt mai importante cele privind economiile. Știam asta dinainte, nu ne așteptam însă ca rezolvările să fie de natura celor de acum, în învățămînt.
Învățătoarele. Teoretic, au 20 de ore de predare, ar urma să crească la 22 de ore. În realitate, din cele 20 de ore actuale, efective sînt vreo 14-15. Pentru că sînt discipline predate de profesori (religia, educația fizică, limbile străine), apoi mai apar diverse opționale, care de cele mai multe ori nu sînt ținute de ele. Pe de altă parte, în județul meu cel puțin, nu prea există învățătoare care să nu aibă după-amiaza after-school. Desfășurat exact în incinta unităților școlare. Știu că îmi pot atrage antipatie, dar poate în această privință s-ar putea face niște reglementări, apropo de norme didactice, program de lucru, fiscalizare etc.
Educatoarele. Au în normă deja 25 de ore. La acestea se mai adaugă diverse activități administrative-birocratice sau metodice. Încă două ore în plus, probabil remediale, cum se aude, ar însemna o încărcare formală, față de ceea ce ar însemna la profesori norma de predare efectivă cu două ore în plus. Sau, atunci, de ce nu li se dau și profesorilor cele două ore în plus ca activități remediale?
Directorii. 14 ore de predare înseamnă moartea managementului. Nu ai cum să conduci o școală avînd normă de predare de 14 ore, la care se mai adaugă cel puțin încă 14 pentru pregătire, evaluare etc. În atribuțiile directorului intră asistențe la orele profesorilor, audiențe pentru părinți (vin oricînd au ei timp și chef), iar pentru managementul propriu-zis nu mai rămîne aproape nimic. Cum se poate gestiona această obligativitate de predare la directorii de grădinițe? Aceștia nu pot lua doar 14 ore. Ori iau o grupă, adică 25 de ore, ori nu iau deloc. În prezent, mulți directori de grădinițe asigură inspecțiile pentru gradele didactice. Cînd o vor mai face?
Personalul didactic și de control. Inspectorii, în speță, cu 10 ore de predare. Din afară, nu se percepe activitatea acestora și există un fel de ură la adresa lor. Dar, obiectiv vorbind, cum poate un inspector să țină și cele 10 ore, plus pregătirea aferentă și etapele de evaluare, și să mai desfășoare și activitățile specifice de inspecție? Cine să mai facă inspecțiile pentru grade didactice și cînd? Nu mai zic de managementul specific. Ce vreau să spun este că mai mult nu înseamnă și mai bun. Spațiul nu îmi permite să mă întind, dar voi reveni asupra subiectului.
Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.